reklama

Prezident Miloš Zeman s ohledem na vyjádření jednoho právníka naznačil, že demisi Bohuslava Sobotky přijme jen jako jeho rezignaci na pozici premiéra, nikoli celé vlády.

"Demise premiéra je demisí celé vlády, na tom se shodne napříč nejen politická, ale i akademická fronta. O tom není pochyb," uvedl dnes Rychetský. "Pokud by se Zeman před měsícem na Ústavní soud obrátil s žádostí o sdělení, zda demise předsedy vlády neznamená jen odchod premiéra, rozhodování by bylo rychlé a jednoznačné," uvedl Rychetský.

Sobotka ohlášenou demisi nakonec stáhl a místo toho navrhl jen odvolání Babiše, který je označován za Zemanova spojence. Zeman tomu vyhověl až po týdnech otálení, přednost dal cestě do krajů a do Číny.

Rychetský uvedl, že by kvůli tomu nebylo třeba jednoznačněji upravit ústavu, i když to vláda již dříve navrhla. Proti změnám ústavy na poslední chvíli je také bývalý předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Podle něj by se ústava neměla měnit v otázce ztráty mandátu ani kvůli jednomu senátorovi. Reagoval tak na případ Františka Čuby (SPO), který kvůli zdravotním potížím chybí v Senátu už deset měsíců.