Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli digitalizaci v ČR ubude až polovina pracovních míst, varuje Špidla. Vláda už připravuje plán

Vladimír Špidla /ČSSD/
Vladimír Špidla /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ředitel odboru poradců předsedy vlády Vladimír Špidla se domnívá, že kvůli digitalizaci a robotizaci průmyslu zanikne v Česku až 53 procent pracovních míst.

"Primárním úkolem bude zvládnout sociální a společenské důsledky těchto změn," řekl Špidla na konferenci Směrem k práci 4.0. Špidla digitalizaci přirovnal k průmyslové revoluci, s níž se tehdejší společnost vyrovnávala desítky let. Rychlý civilizační přechod podle něj bude znamenat také vznik globálních nerovnováh.

"Panují obavy, že kvůli digitalizaci a robotizaci zanikne řada pracovních míst. Změny budou, ale vzniknou i nové profese, více lidí bude potřeba třeba ve službách," doplnila ministryně práce Michaela Marksová.

V Česku by mohlo podle studie MPSV v příštích dvou desetiletích po nástupu robotů zaniknout přes 400.000 postů. Kvůli stárnutí společnosti ale zhruba stejný počet pracovních sil ubude. V roce 2029 by v Česku mohlo tak být asi 3,9 milionu pracovních míst.

Úřad připravil plán opatření pro nejbližší roky. Počítá třeba s posouzením možností zavedení volna na vzdělávání, daňového zvýhodnění míst ve službách či půjček na sebezaměstnání. U 35 procent pracovních míst by se díky novým technologiím mohla výrazně změnit náplň. Týká se to zhruba 1,4 milionu pozic.

Podle ministerstva práce bude nutné posílit další vzdělávání a kvůli stárnutí i zdravotní a sociální služby. Stát by měl zajistit dostatek lékařů, sester, učitelů a pečovatelů. V ČR by to měl být asi 200.000 míst, v placených službách pro domácnost či v péči o děti dalších 27.000 postů.

Témata:  zaměstnanci Vladimír Špidla Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy