Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dětem nevadí sexuální orientace rodičů, ubližuje jim homofobie, ukázala studie

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Praha - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD dnes zveřejnila výsledky studie mezi dětmi homosexuálních rodičů. Pro děti z rozvedených rodin, jejichž matka si našla ženu či otec muže, sexuální orientace rodičů nepředstavovala zásadní problém. Ubližovaly jim hlavně projevy homofobie.

Podle autorek česká zjištění odpovídají údajům ze zahraničních výzkumů. "Chtěly jsme zjistit, jak se žije dětem, které zjistily, že jejich rodič je gay, lesba nebo transgender osoba. Ptali jsme se, jaké to je, co na to spolužáci a okolí, jaké změny by se měly udělat," popsala jedna z autorek Petra Kutálková.

Autorky podrobně zpovídaly čtyři dívky a čtyři hochy od 11 do 26 let. Rozhovory vedly i se sedmi sociálními pracovnicemi, které mají s rodinami partnerů stejného pohlaví zkušenosti.

Podle Kutálkové se jak děti, tak sociální pracovnice z odborů na ochranu dětí (OSPOD) shodovaly na tom, že sexuální orientace rodiče nebyla vlastně problém. Ten představovala homofobie. Výpady se neobjevovaly ani tak v nejbližším okolí, jako spíš v médiích a na sítích. Byly to třeba výroky i některých poslanců a poslankyň.

V Česku je zatím minimum informací o tom, jak by se mělo k rodinám po coming outu (okamžik, kdy osoba přestane svou orientaci tajit před okolím) rodičů přistupovat. Nevědí to vždy ani profesionálové. Rodiče se odborů na ochranu dětí (OSPOD) obvykle bojí. Mají strach, že o potomky přijdou.

Podle Zdeňka Slobody z PROUDu politici vidí jen ideální rodinu, a to biologické rodiče a syna a dceru. "V ČR se rozpadá polovina vztahů. Je statisticky normální, že rodiny jsou rozvedené a znovu rekonstruované. Neustále se předkládá ideál, který není reálný skoro pro polovinu populace," řekl Sloboda.

Témata:  rodina homosexuálové děti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy