Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čuba se křesla v Senátu nevzdá a na nemocenskou neodejde. Peníze prý ale pošle mládeži

František Čuba, autor: Svirlando
František Čuba, autor: Svirlando
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Senátor František Čuba zvolený za SPO čelí kritice kvůli dlouhodobé absenci při jednáních. Minulý týden se proto rozhodl svého platu vzdát, to však zákon neumožňuje. Plat člena Parlamentu je podle právní analýzy Kanceláře Senátu nárokovou složkou, kterou nelze odmítnout nebo vracet. Teď proto politik přišel s novým řešením.

Čuba chce svůj plat a náhrady výdajů přeposílat na projekty spojené s mládeží. Uvedl to dnes serveriRozhlas.cz s odkazem na senátorova asistenta Milana Frnku. Podrobnosti by měl ve středu zveřejnit předseda SPO Jan Veleba.

Čuba už deset měsíců nedochází do Senátu, za což byl kritizován ze všech stran. Důvodem je jeho zdravotní stav. Přesto nemocenskou nenastoupil a pobírá plat a náhrady ve výši zhruba 122.000 korun měsíčně.

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) postup SPO včetně příslibu, že Čuba bude mandát senátora vykonávat ze své zlínské kanceláře, označil za trapné divadlo. „Měl by to řešit férově. Buď tedy ukončit mandát, nebo čerpat nemocenské dávky tak jako všichni občané, kteří z důvodu nemoci nemohou do práce," prohlásil.

Jednaosmdesátiletý senátor a někdejší předseda JZD Slušovice v horní komoře chyběl od loňského 24. srpna. Pokud by se mandátu vzdal, zanikl by Velebův senátorský klub, který má nejmenší možný počet pěti členů. Na Zlínsku by se pak musely konat doplňovací senátní volby.

Štěch připustil i možnost, že by Čuba svůj příjem ze Senátu mohl věnovat na humanitární účely. „Nebylo by to už ale úplně košer," dodal.

Témata:  František Čuba Senát Parlamentu České republiky Strana práv občanů

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy