reklama

Většina z nováčků zamíří na okresní soudy. Dvě třetiny adeptů na talár tvoří ženy. Mezi kandidáty převažují právníci, kteří mají jinou praxi než soudní.

Nejvíc nových posil - sedm - bude působit v obvodu brněnského krajského soudu. Po šesti soudcích přibude v obvodu plzeňského a ústeckého krajského soudu, pět půjde pod Krajský soud v Ostravě, čtyři pod pražský městský soud. Tři soudci posílí obvod královéhradeckého krajského soudu, dva Krajského soudu v Praze a jeden Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Zeman poprvé podle svých slov justici pochválil. Zdůvodnil to tím, že v minulém týdnu při návštěvě Británie jednal s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem o případu zavražděného Čecha, jehož údajný vrah byl zproštěn obžaloby a v britském soudním systému se proti tomuto rozhodnutí nelze odvolat.

"Česká republika i přes všechny nedostatky ve svém justičním systému alespoň umožňuje možnost odvolání, tedy možnost opravy nesprávných nebo diskutabilních rozsudků," řekl Zeman. Jako příklad uvedl nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uspěl se stížností v souvislosti s odposlechy pořízenými při vyšetřování korupční kauzy Davida Ratha.

I nad novými soudci se bude dle Zemana vznášet Damoklův meč v podobě odvolacích soudů. Popřál jim, aby se to nestalo, což by znamenalo, že jsou s rozsudkem všechny strany spokojeny. "Pokud se to přesto stane, tak aby vám dal odvolací soud za pravdu. Přeji vám úspěch ve vaší práci," dodal Zeman.

Zeman soudce jmenoval naposledy v lednu, tehdy jich bylo 33. Loni si na Hradě vyslechl slib dvou skupin nových soudců - v březnu jich bylo 35, v srpnu 33.