Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelé volili Zákon roku. Vyhrála otevřená data, druhá skončila EET

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Anketu Zákon roku, kterou pořádá advokátní kancelář Ambruz & Dark Deloitte Legal, letos vyhrálo automatické zveřejňování dat veřejných institucí. Elektronická evidence tržeb skončila druhá. Svými hlasy o tom rozhodli podnikatelé. Cílem ankety Zákon roku je přispět k diskusi mezi podnikateli, politiky a odbornou veřejností o kvalitě právních předpisů.

O výsledcích ankety informoval Michal Malysa z poradenské společnosti Deloitte. Letošního osmého ročníku se přes online dotazník či hlasovací lístky zúčastnilo 360 zástupců z podnikatelského prostředí. Žádný z loňských zákonů neměl v hlasování výraznou převahu.

Největší podíl hlasů, více než čtvrtinu, dali podnikatelé zveřejňování dat podle novely zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle ní musí veřejné orgány nově automaticky zpřístupňovat informace z veřejnosti přístupných evidencí, registrů a rejstříků. Databáze budou použitelné pro podnikání, studium i kontrolu fungování státu. Komerční sféra, například tvůrci softwarových aplikací, může data využívat k vytváření služeb - třeba vyhledávání dopravních cest nebo vytváření map kriminality.

„Jsem ráda, že byl zvolen zákon, který může takovýmto způsobem působit na podnikatelskou veřejnost a zlepšit její informovanost," komentovala výsledky Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezidentka Hospodářské komory ČR. „Výsledky napovídají, že čeští podnikatelé budou vědět, jak online přístup k veřejným rejstříkům ve strojově čitelném formátu proměnit svou inovativností v něco nového a prospěšného," sdělil předseda nominační rady projektu Zákon roku a advokát z Deloitte Legal Tomáš Babáček.

Nováková uvedla, že ji také potěšilo umístění zákona o elektronické evidenci tržeb na druhém místě. „Byl částí podnikatelské veřejnosti považován za kontroverzní," doplnila.

Babáček ocenil také velký počet hlasů pro nový zákon o zadávání veřejných zakázek a pro novelu občanského zákoníku. Nový zákon o zakázkách i novela zákoníku získaly každý kolem 16 procent hlasů. Obě normy mají mimo jiné snížit administrativní zátěž. "Výsledky naznačují, že pročištění legislativy od starých předpisů, jejich sjednocování a zpřehlednění a obecně nezahlcování dalšími předpisy jsou pro podnikatele důležité. Společně by tato témata pod příslušnými dvěma nominacemi získala nejvíce hlasů, nejsou však pro podnikatele nyní prioritou," uvedl Babáček.

Témata:  podnikatelé elektronická evidence tržeb zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy