reklama

Vyplývá to z Věstníku veřejných zakázek a informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). "Projekt je zaměřen na osoby bez domova, osoby ohrožené ztrátou bydlení, materiálně deprivované rodiny s dětmi, neúplné rodiny s nízkou pracovní intenzitou a další osoby ve vážné sociální nouzi," uvedlo MPSV.

Lidé v nouzi z projektu dostávají základní potraviny, jako jsou masové konzervy, těstoviny, rýže nebo cukr, a také hygienické potřeby jako zubní kartáčky a pasty, toaletní papír, mýdla nebo čisticí prostředky. Pro rodiny s dětmi je kojenecká výživa, dětské příkrmy a trvanlivé mléko. Z domácích potřeb do skladů partnerských organizací putují například hrnce a talíře, z textilu třeba spodní prádlo a ponožky.

Vedle rozšíření druhů poskytovaného zboží je letošní novinkou také to, že partnerské organizace nedostávají ze zakázek jednotné balíčky. "Budou je vytvářet z nabízených komodit samy přesně podle individuálních potřeb svých klientů," zmínilo už dřív MPSV.

První potraviny z programů Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám se dostaly k lidem v nouzi po předloňské pilotní veřejné zakázce malého rozsahu. Tehdy to bylo zboží téměř za dva miliony korun. Loni následovala veřejná zakázka, ze které bylo zakoupeno zboží zhruba za 36,5 milionu korun, a pak ještě další tendr s předpokládanou hodnotou 30 milionů korun.