Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní potravinová sbírka hledá dobrovolníky, příští týden budou vybírat dary od lidí

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - V sobotu 11. listopadu se uskuteční Národní potravinová sbírka. Organizátoři hlásí, že většina z 4500 dobrovolnických míst je obsazena, chybí 20 lidí v Chotěboři a Kolíně. 

Do letošního pátého ročníku charitativní akce se zapojí 746 prodejen, meziročně zhruba o 90 více. Loni se povedlo vybrat 312 tun zboží, z toho 4,6 tuny drogistického. Darované výrobky jdou do potravinových bank nebo charitativním organizacím. Lidé nakoupí potraviny v zapojených prodejnách a potom je na místě darují.

Češi tímto způsobem v loňském roce věnovali 789.000 porcí jídla. „Doufáme, že letos to bude více. Byli bychom rádi, pokud se dárci zaměří i na výživovou kvalitu potravin. Protože například u seniorů - k nimž vybraná pomoc rovněž směřuje - vnímáme jako velký problém, kvalitu a pestrost potravin, které konzumují: existují odhady, že řada zejména starších seniorů trpí podvýživou vinou málo kvalitní a jednotvárné stravy," sdělil ČTK za organizátory Milan Kříž z platformy Byznys pro společnost.

Nejlepší je podle organizátorů kupovat trvanlivé potraviny, například konzervy, polévky, těstoviny, rýži, kečupy, džemy nebo cukrovinky, u drogistického zboží prací prášky, sprchová mýdla, saponáty, šampony, dětské pleny nebo toaletní papír.

Čtvrtého ročníku sbírky se letos zúčastnilo více než 650 prodejen po celém Česku. To bylo přibližně šestkrát více než v prvním ročníku v roce 2013. Lidé darovali především těstoviny, mouku, kaše nebo nápoje. Do akce se zapojili i výrobci a nejrůznější organizace, kteří do celkového výsledku přispěli 30 tunami zboží.

Organizátoři již dříve uvedli, že darované výrobky putují buď do potravinových bank, nebo budou předány neziskovým organizacím, které se starají o seniory, matky s dětmi, dětské domovy nebo třeba bezdomovce.

Témata:  Národní potravinová sbírka Potravinová banka Češi potraviny

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy