Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie odložila trestní oznámení organizace Dětí Země o sesuvu na dálnici D8

Dálnice
Dálnice
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Praha - Policie odložila trestní oznámení ekologické organizace Děti Země týkající se sesuvu půdy na dálnici D8 a železniční trať před čtyřmi lety. Podle policie se tretní čin nestal a poukázala na probíhající soudní spor Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) s firmou Kámen Zbraslav, která je majitelem lomu Dobkovičky.

Sesuv svahu u Litochovic nad Labem postihl v červnu 2013 rozestavěný úsek D8 v délce asi 200 metrů a poškodil i nedalekou železniční trať. Na dálnici způsobil škodu 700 milionů korun a na souběžné železniční trati 300 milionů korun. Podle posudku je viníkem sesuvu blízký kamenolom Dobkovičky, jeho majitel podíl na sesuvu popírá.

Organizace policii v trestním oznámením předložila seznam asi třicítky osob, které by podle ní bylo vhodné vyslechnout. "Policie ovšem zřejmě nikoho nevyslechla a spokojila se jen s názory státních organizací a s obsahem několika náhodných podkladů, že viníkem je 'Matka Příroda' či lomaři," uvedla organizace v tiskové zprávě.

"Pokud prý nedodáme nové důvody nebo dokud neskončí tento spor, nebude už (policie) nic dělat," zmínil předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Podle něj při projektování a výstavbě dálnice zcela selhalo ŘSD a najatí odborníci.

"Během léta chceme podat nové trestní oznámení za vznik sesuvu a zřejmě k němu přidáme další obrovské finanční škody za nestabilní estakádu Prackovice, která několik let ujíždí do Labe, takže dálnice je od svého zkušebního provozu v prosinci 2016 v jejím okolí v délce asi tří kilometrů v jednom tahu nefunkční," dodal Patrik.

Dálnice D8 se buduje už více než 30 let, stavbu brzdily zdlouhavé pře. Prezident Miloš Zeman v této souvislosti poukazuje na "řádění takzvaných zelených aktivistů". První úsek byl otevřen 6. listopadu 1990.

Témata:  dálnice D8 Ministerstvo dopravy České republiky Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dálnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy