reklama

OECD připomněla, že Česko ratifikovalo Úmluvu OECD proti podplácení zahraničních veřejných činitelů již před sedmnácti lety, avšak žádný takový případ neskončil u soudu.

"Toto je důvodem ke znepokojení, zejména s ohledem na orientaci české ekonomiky na export, a to včetně vysoce rizikových odvětví, jakými jsou strojírenství a obchod s obrannými materiály," uvedla organizace.

OECD ale hodnotí kladně vyšetřování obvinění prostřednictvím žádostí o právní pomoc, používání nefinančních forem důkazů, spolupráci společných vyšetřovacích týmů se zahraničními orgány a vedení centrální evidence bankovních účtů a rejstříků skutečných vlastníků právnických osob.

České nejvyšší státní zastupitelství a ministerstvo spravedlnosti označily zprávu za "pozitivní vysvědčení od OECD". Mimo jiné reagovaly prohlášením, že "některá z doporučení nejsou žádným překvapením a jejich řešení je již připravováno nezávisle na hodnocení".

Oba české orgány se "také velmi intenzivně věnují nové úpravě trestní odpovědnosti právnických osob". "Také ochrana oznamovatelů je téma, jež je již ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu zpracováno do podoby legislativního návrhu, který posiluje postavení whistleblowera během řízení," dodává se v prohlášení nejvyššího státního zastupitelství a ministerstva spravedlnosti.