reklama

"My jsme řekli jasně, že pro nás Miloš Zeman jako prezident v dalším funkčním období není přijatelný, není to dobrá volba," řekl dnes Fiala v rozhovoru pro ČTK.

ODS chce vybrat kandidáta, který nerozděluje společnost, nezpochybňuje českou orientaci v zahraniční politice a nevěnuje se "absurdním kauzám", řekl Fiala. "Pracujeme na tom, já se setkávám s osobnostmi, o kterých si myslím, že by byly dobrými prezidenty. Včas představíme naše řešení veřejnosti," uvedl.

Podle Fialy je ale nyní ještě čas. "Jsme ve fázi před parlamentními volbami. Když se podívám, co dělají ostatní politické strany, tak vlastně nikdo prezidentského kandidáta nepředstavuje, všechny klíčové politické síly říkají, že až po volbách," narážel na postoj hnutí ANO či ČSSD.

ODS má v otázce prezidentské volby svou strategii. "Podle té budeme postupovat," uvedl. Zatím nechtěl říci, kdy ODS kandidáta oznámí. "Musíme vycházet z celkové politické situace. Nepřijít s řešením ani příliš brzo, ani pozdě, ale ve správnou chvíli. Není to banální a podružné téma, Česká republika potřebuje kvalitního a důstojného prezidenta," uvedl.

Šéf ODS nechce před volbami komentovat jednání, která budou následovat po hlasování o novém složení Sněmovny a vlády. "Všechny strany od středu doprava, demokratické strany, které jsou nesocialistické, jsou naším přirozeným partnerem, ale v tuto chvíli počkejme, jak rozhodnou voliči," uvedl Fiala na dotaz ohledně nejbližšího partnera ODS.

Lidovci jsou podle Fialy zodpovědní za všechna rozhodnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Skoro nevěřím svým očím a uším, když poslouchám vicepremiéra Bělobrádka, když nám vážně říká, co udělá s elektronickou evidencí tržeb. Vždyť oni to všechno odsouhlasili a je na tom jejich ruka. STAN byl zase v opozici, je to tedy, myslím, velmi nečitelné a nejasné, kterým směrem se tohle uskupení bude vydávat," uvedl.

Doplnil, že vítá jakoukoliv nesocialistickou stranu a že lidovci jsou tradiční součást českého politického systému. "Tak se na ně taky dívám, ale tohle je uskupení v jedné věci skutečně zvláštní, že sdružuje stranu, která je v opozici, se stranou, která je v koalici, a teď chce voličům namluvit, že to nějak bude. No já nevím," podotknul s tím, že nechce dělat koalice před volbami a snaží se o co nejsilnější mandát pro prosazování programu ODS.

"Nespekulujme o koalicích, pak se stane, co se stalo na Slovensku, že premiér (Rober) Fico měl 30 procent, pak se všichni probudili po volbách a zjistili že Fico sestavuje jednobarevnou vládu, to jsou ta nebezpečí, která tu jsou a o kterých je třeba mluvit," uvedl, když komentoval současné preference stran v narážce na výsledky hnutí ANO.