Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi v peklo nevěří. Existenci duše se ale nebrání

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Americké výzkumné centrum Pew Research Center zveřejnilo čerstvá data o víře lidí ve Střední a Východní Evropě. Češi skončili jako nejvíce ateistický národ. Nejvíc věří v existenci duše, nejméně v existenci pekla.

Z průzkumu centra Pew Research Center vyplynulo, že většina dospělých z oblasti Střední a Východní Evropy věří v Boha. Americké centrum dodává, že v regionu existuje jedna výjimka. Tou je Česká republika. Průzkum zkoumal náboženské cítění a víru v celkem 18 zemích oblasti. 

Sedm z deseti Čechů (72 procent) se neztotožňuje s žádnou z náboženských skupin. 46 procent lidí z tohoto počtu řeklo, že věří v "něco neurčitého", zbytek sám sebe označil za ateisty. V Boha v Česku věří 29 procent lidí.

Centrum zmiňuje, že celá oblast je i přes to, že byla součástí sovětského komunistického bloku, který byl oficiálně ateistický, se Česká republika svou nevírou zcela vymyká ostatním zemím. 

Průměrně v celé oblasti věří v Boha 86 procent lidí. V Polsku se jedná o 86 procent, v Maďarsku o 56 procent lidí. V oblasti se nachází spousta zemí, kde je majoritním vyznáním ortodoxní verze křesťanství

Výzkumné centrum se také zabývá důvodem, proč zrovna v Česku žije nejvíce ateistů. Předpokládá se, že počet věřících nebude růst. 79 procent českých rodičů totiž vychovává své děti s tím, že je k víře nevede. Navíc 29 procent Čechů z těch, kteří vyrůstali v nábožensky přívětivém prostředí (nejčastěji katolickém), se nyní profilují jako nevěřící. 

Ve srovnání se svými sousedy tak Češi nelpí tolik na konzervativních pohledech na společnost. Češi jsou jedničkou v regionu co do podpory legalizování potratů (86 procent populace), manželství příslušníků stejného pohlaví by schvalovalo 65 procent Čechů. Téměř 70 procent Čechů se prý nikdy nemodlilo. 

Mezi lidmi, kteří v Česku v něco věří, je nejpočetnější skupina těch, kteří věří v duši (44 procent), nejméně (19 procent) jich věří v Peklo. V Chorvatsku se Pekla bojí 60 procent lidí. Najde se i hodně Čechů, kteří věří v osud. 

Ačkoliv tak Češi nepatří mezi lidi, kteří si zakládají na víře, přes polovinu jich věří v to, že církevní a náboženské spolky a instituce pomáhají chudým a potřebným. Na druhou stranu si myslí, že se tyto instituce příliš zaměřují na moc a peníze. 

Témata:  náboženství Češi výzkum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy