Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD by členství ve straně Paroubkovi umožnit měla, myslí si Zeman

Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Podle prezidenta Miloše Zemana by ČSSD svému bývalému předsedovi Jiřímu Paroubkovi měla umožnit minimálně členství ve straně. Poznamenal, že Paroubek prošel v sociální demokracii dvěma fázemi.

Paroubek si přihlášku do sociální demokracie podal v Cerhenicích na Kolínsku. Odmítla jej pražská ČSSD, jeho původní organizace, která se k přijetí podle stanov musela vyjádřit. "Souhlas s přijetím Jiřího Paroubka nebyl podpořen žádným členem výkonného výboru. Hlasy jsou rozděleny mezi nesouhlas s usnesením a zdržením se. Efekt je v obou případech stejný," řekl v pondělí mluvčí pražské ČSSD Lukáš Henzl. Proti přijetí zvedlo ruku 12 členů výboru, pět se zdrželo a pro nebyl nikdo.

"Já bych byl méně kategorický než dnešní vedení ČSSD," řekl dnes Zeman na Žofínském fóru v Praze. Jeho návrat by umožnil s ohledem na Paroubkovy zásluhy.

Paroubek dle prezidenta prošel dvěma fázemi. V první vytáhl sociální demokracii z bídy, ve které se ocitla po období, kdy ji vedli Vladimír Špidla a Stanislav Gross. Ve druhém pak podle něj Paroubek "zpapaláštěl". Zeman svůj názor zdůvodnil památným výrokem Paroubka, když se chlubil před novináři. "Tato věta - 'kdo z vás to má' - natolik nakrkla zejména sociálnědemokratické voliče, že od té doby šel Jiří Paroubek dolů," poznamenal Zeman.

Paroubek, kterému bude v srpnu 65 let, vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005. Z ČSSD Paroubek vystoupil v říjnu 2011 a založil stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), která však ve volbách neuspěla. Z čela LEV 21 Paroubek odešel v roce 2014.

Témata:  Miloš Zeman Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Paroubek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy