Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dozvuky noční bouře: Stovky lidí jsou stále bez proudu, na železnici bylo hlášeno 42 událostí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Bez elektřiny po nočních bouřkách zůstávají v distribučním území společnosti ČEZ stovky odběratelů především v oblasti Prahy-východ a Karvinska, kam bouře dorazily nejpozději. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) evidovala od čtvrtečních 19:00 do dnešního rána 42 událostí, které způsobily menší či větší problémy na tratích.

"Díky příznivému počasí se daří poruchy po čtvrtečních a nočních bouřkách odstraňovat. Poruchové čety jsou nadále v terénu a odstraňuji i zbývající poruchy," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že společnost věří tomu, že dodávky budou obnoveny během dneška. Dopoledne bylo bez proudu v distribučním území ČEZ několik tisíc zákazníků.

ČEZ působí jako distributor na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina.

Výpadky proudu postihly také zákazníky v distribučním území společnosti E.ON, které zahrnuje zbytek republiky s výjimkou Prahy a Roztok u Prahy. Energetici E.ON na svém distribučním území kvůli nočním bouřkám zaznamenali výpadek proudu asi u 8000 domácností, odpoledne zůstávaly bez elektřiny poslední desítky z nich.

Všechny hlavní i regionální tratě už jsou průjezdné, uvedla SŽDC kolem 10:30. "Nejvíce událostí SŽDC eviduje v Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji. Problémy však byly i na tratích na Vysočině či v Jihomoravském a Jihočeském kraji. "Překážky se dařilo odstranit zpravidla do jedné až dvou hodin," uvedla mluvčí.

Krátce před 10:00 železničáři obnovili provoz na posledním zastaveném úseku, a to Jihlávka - Horní Cerekev, kde v brzkých ranních hodinách poškodily stromy trakční vedení. Omezení v dopravě, která způsobují zpoždění vlaků, SŽDC nyní ještě zaznamenává v úseku Lysá nad Labem - Čelákovice nebo přes stanici Nymburk hlavní nádraží a Brno dolní nádraží, uvedla Šubová.

Velká zpoždění nabraly vlaky například na hlavní trati Praha-Kolín, kde se porouchalo zabezpečovací zařízení. Po bouřce se prověsilo trakční vedení v Nymburku. Vlaky na trati z Prahy přes Lysou nad Labem nabíraly zpoždění až několik desítek minut. Některé osobní vlaky byly odřeknuty, jiné jely odklonem přes Poříčany. Na hlavním koridoru měly vlaky zpoždění až 70 minut, poruchu zabezpečovacího zařízení se chvíli před 8:00 ráno podařilo odstranit. S problémy se potýkaly vlaky i na některých jihočeských tratích. Zpoždění nabíraly rychlíky z Brna na České Budějovice.

Témata:  bouřky energetika ČEZ

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy