Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Van der Bellen přijede do ČR vlakem, se Sobotkou bude jednat hned na nádraží v Praze

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Rakouský prezident Alexander Van der Bellen přijede do Prahy v pondělí 26. června odpoledne. Nejprve se setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Se svým českým protějškem Milošem Zemanem bude jednat až v úterý.

Van der Bellen dorazí vlakem, stejně jako to udělal jeho předchůdce Heinz Fischer při své poslední návštěvě Česka loni v dubnu. Bezprostředně po příjezdu na Hlavní nádraží čeká rakouského prezidenta jednání se Sobotkou přímo v nádražní budově. V tamním prezidentském salonku spolu budou mluvit zejména o dopravní infrastruktuře a hospodářské spolupráci.

Zeman Van der Bellena přijme na Pražském hradě v úterý dopoledne. Po uvítání s vojenskými poctami čeká oba prezidenty společné jednání. Odpoledne Zeman s Van der Bellenem vystoupí na česko-rakouském podnikatelském fóru.

Průběh první návštěvy Van der Bellena v Česku se liší od poslední cesty jeho předchůdce. Fischer sice také dorazil do Prahy po železnici, následně se ale historickým vlakem přesunul do do Lán, kde jej přivítal Zeman.

Fischera Zeman označoval jako svého přítele, jeho vztahy s Van der Bellenem tak vřelé nejsou. V loňských rakouských prezidentských volbách se otevřeně stavěl na stranu Van der Bellenova soupeře Norberta Hofera z populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Využití vlaku k oficiální návštěvě státu je neobvyklé. V roce 2015 dorazil do Česka běžnou linkou EuroCity mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž. Ve vlakové soupravě měl vyhrazen vůz první třídy. V minulosti do Prahy přijel po kolejích například král Tonga, ten ale Česko navštívil soukromě. V roce 1984 pak do Prahy z Polska vlakem dorazil severokorejský diktátor Kim Ir-sen, který byl cestováním speciálním vlakem proslaven.

Témata:  Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy