Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koho stihl urazit Zeman? Novináře, občany i politiky

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ačkoliv prezident Miloš Zeman často tvrdí, že jeho oblíbenou vášní je pronášení bonmotů, nezřídka mají tyto "bonmoty" spíše podobu urážek. Na adresu koho dopadla Zemanova urážlivá slova a kritika? Podívejte se sami.

Novináři - "Novináře dělím do dvou skupin. Tou první skupinou jsou normalizační komunistická práčata. Tento typ pokládám za novinářské prostitutky a hluboce jimi pohrdám. A pak je druhý typ novinářů. A to nejsou jen hlupáci, to jsou sebevědomí hlupáci, kteří píší o všem a nerozumějí ničemu. A tito hlupáci spolu s novinářskými kurvičkami vytvářejí mediální prostředí v této zemi," řekl na adresu novinářů jako končící premiér v roce 2002.

"Novináře je třeba likvidovat," zní výrok z návštěvy Číny a schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem z letošního roku. 

Petra Buzková - Někdejší oblíbená politička a ministryně školství za ČSSD to schytala v Zemanově knize "Jak jsem se mýlil v politice". "Někteří puritánští členové ČSSD kritizovali Buzkovou pro její údajnou sexuální promiskuitu. Nejsem puritán a jen jsem s pobavením poslouchal příběhy několika kolegů, jak překonali vzdálenost mezi kunderovskou registráží, kontaktáží a konzumáží během jediného dne. Shodně s Markem Twainem bych jen dodal, že hodnota této trofeje byla poněkud devalvována četností jejich údajných výskytů," rýpl si Zeman. Ve výroku použil slovník z Kunderových Směšných lásek.

Miroslav Kalousek a TOP 09 - „Pokud vím, tak pan Babiš koupil korunové dluhopisy a že tyto dluhopisy byly osvobozeny od daní. A víte, kdo je osvobodil od daní? Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Zavřete Miroslava Kalouska!“ hřímal letos Zeman na náměstí. Vůči Kalouskově TOP 09 se ohrazuje pravidelně. 

Bohuslav Sobotka (ČSSD) - Český premiér se ocitl pod palbou prezidentových slov nejednou. Ve čtvrtek v pořadu Týden s prezidentem ale přestřelil. Sobotku nepřímo označil za "svini". „Politici mají oslňovat v dobrém slova smyslu, ale když tam máte šedivou bytost, která má charisma lahve od okurek, tak těžko můžete oslňovat,“ přisadil si prezident. 

Michael Žantovský - Současný ředitel knihovny Václava Havla byl podroben jedné z nejtvrdších kritik Miloše Zemana. "Mimochodem, říká se mu skútr a já jsem se pořád ptal, co to znamená. A není to karosovaný motocykl, je to zkratka, kterou ostře odsuzuji a kterou ho oblažují jeho kolegové ze Senátu a která zní zkurvený trpaslík. Ale já v žádném případě nechci kritizovat pana Žantovského za jeho fyzický vzrůst, i když v jeho případě zhruba odpovídá jeho intelektuální potenci," nebral si servítky. 

Ženy - Ano, tuto polovinu národa nadzvedl ze židle při prezidentské kampani do voleb v roce 2013, kdy se vyjadřoval na adresu protikandidáta Karla Schwarzenberga. "Knížata měla právo první noci a zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, zatímco my zemani jsme si věci museli těžce vybojovat nejen v sexuální oblasti, a proto jsme nezdegenerovali," prohlásil Zeman.

Pussy Riot - Ruská ženská skupina hlasitě kritizuje poměry v Rusku a především prezidenta Vladimira Putina. „Je to pornografická skupinka, která je minimálně vina výtržnictvím v pravoslavném chrámu,“ řekl Zeman o skupině v Českém rozhlase.  „Víte, co je to pussy, v angličtině? Kun*a“ sdělil tehdy moderátorovi Radku Pokornému. 

Zelení aktivisté, Martin Bursík a opět ženy - "Nevěřte zeleným fanatikům, těm, kdo z jednoho z nejkrásnějších koutů české přírody dělají svoje experimentální pole. Už toho zničili dost. Když někdo vykácí alej, tak se stává předmětem kritiky. Když někdo zničí 60 tisíc stromů, tak se těm bursíkům nic nestane," řekl Zeman ve Sněmovně při projednávání zákona o ochraně přírody.  "Když tam přišli dřevorubci, tyto dívky bránily dřevorubcům v pokácení těchto stromů. A místo toho, aby je tito dřevorubci přeřízli - mám tím samozřejmě na mysli ty stromy - tak odešli," řekl Zeman k problematice rozšiřování kůrovce na Šumavě. Letos Zeman na adresu zelených aktivistů podotkl, že by měli být zavřeni v rezervacích. 

„Zaprvé nesnáším Děti země a nesnáším ekologické aktivisty obecně, což jsem nedávno prohlásil v debatě nad zákonem o Šumavě. Tito aktivisté zničili tisíce stromů,“ řekl Zeman v jednom z vydání pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov.

Zdravotně postižení - Zdravotně postižených se dotkla slova Zemana, která pronesl v rámci procesu jmenování nové vlády Bohuslava Sobotky v roce 2013. "Pouze ho upozorním, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku," řekl prezident. Rada zdravotně postižených sice vnímá kontext, v němž věta zazněla, výrok ale podle Václava Krásy implikuje to, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost než člověk, který na invalidním vozíku není.

David Rath - „Pan Rath je podle mého názoru podvodník, pan Bakala je podle mého názoru podvodník. Jestli chcete, tak vyjmenuji ještě dalších deset podobných lidí. Je to drzost. Tečka,“ vyjádřil se Zeman k tomu, že Rath podává ústavní stížnost na Miloše Zemana.

Zdeněk Bakala - "Domnívám se, že je třeba zavřít Zdeňka Bakalu. Po Viktoru Koženém je to podle mého názoru největší podvodník v českém podnikání," řekl při jedné z debat se studenty Miloš Zeman loni v květnu.

Evropská unie - „Bohužel EU, která dělá jednu chybu za druhou, je dělá i v ekonomice, když zavedla evropský stabilizační mechanismus a umožňuje, aby se půjčovalo i hluboce zadluženým zemím, které ty dluhy nejsou schopny splácet,“ uvedl na jedné z debat se studenty Zeman. Ve čtvrtek na Žofínském fóru dokonce přirovnal některé mechanismy Evropské unie k Brežněvově doktríně omezené suverenity. Nelíbí se mu ani protiruské sankce.

Česká národní banka - „Nesnažme se postupovat způsobem soudruha Stalina. Ten, když mu v roce 1945 nebo 1946 ekonomičtí experti předložili návrh na kurz rublu vůči dolaru a ten návrh byl 1:50, vzal velkou červenou tužku a škrtl tu nulu. Ale nikdo to nekupoval. Jinak soudruh Stalin byl nesporně geniální ekonom a stejně geniálními ekonomy byli i ti, kdo nám vnutili devizovou intervenci,“ řekl na adresu členů Rady národní banky, kteří přišli s umělým oslabováním české měny. 

Martin Stropnický (ANO) - Toho Zeman přirovnal ke Karolíně Peake, která zastávala post ministryně obrany jen několik málo hodin. „Ale když se spekuluje o tom, že by byl ministr obrany, tak se obávám, že by to byla druhá Karolína Peake, protože pokud jsem správně informován, tak Martin Stropnický nemá s obranou vůbec nic společného,"řekl při sestavování vlády v roce 2013. 

Andrej Babiš (ANO) -  Zeman označil zakladatele hnutí ANO 2011 Andreje Babiše za nedůvěryhodného politika ještě za svého působení u Zemanovců. "Pokud jde o pana Babiše, byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu a konstatuji, že pan Babiš tuto podepsanou dohodu nedodržel," řekl tehdy Zeman. Pokládal to za důkaz Babišovy nevěrohodnosti, „nehledě na další podezření, které se“, jak doufá, „časem prošetří,“. Zeman také mluvil o tom, jaký by měl být český politik – především by neměl krást, podrážet a musí dodržovat uzavřeného dohody. Babiš Unipetrol získal za Zemanovy vlády v první privatizaci firmy v roce 2001 za 11 miliard korun. Později však od smlouvy odstoupil.

Jiří Dienstbier (ČSSD) - Někdejšího ministra pro lidská práva Zeman kritizoval opakovaně. Střetli se také v prezidentské volbě v roce 2013. Když ho Bohuslav Sobotka odvolal z vlády, Zemanho ani nepřijal na Hradě, pro Česko prý neudělal nic pozitivního.

Odpůrci s červenými kartami - „Držitele červených karet bych chtěl upozornit na to, že jsou sto let za opicemi, neboť odpůrci Donalda Trumpa začínají nosit ve Spojených státech růžové kulichy. Navlečte si růžové kulichy, ať jste moderní,“ dodal Zeman na adresu svých odpůrců letos v lednu. Zeman je často označuje za křiklouny, kteří nemají žádné argumenty

Ivana Trumpová - Bývalou ženu amerického prezidenta Donalda Trumpa okomentoval ve středu. Vadilo mu, že se nechce stát americkou velvyslankyní v Česku. "Já jsem naprosto zuřil, a mít s sebou hůlku, tak by následovala analogická scéna jako s ministerským předsedou  Sobotkou,“ řekl v pořadu Týden s prezidentem. „A vy od této odpovědnosti zbaběle utíkáte,“ řekl prý Zeman Trumpové.

Daniel Herman (KDU-ČSL) - „Nic takového samozřejmě nezaznělo. Toto nařčení bylo vyvráceno třemi svědky, které si sám pan Herman vybral. To znamená slovenským velvyslancem Petrem Weissem, ministrem průmyslu Janem Mládkem a ministrem dopravy Danem Ťokem. Nehledě na to, že tam byli ještě další dva: Jiří Ovčáček a já. Nu, a jestliže byl tedy pan Herman třemi svědky usvědčen ze lži, tak je pod úroveň jeho výroky dále komentovat,“ řekl prezident na adresu ministra kultury při kauze "Brady" loni na podzim. Hermanovi by dal za působení ve vládě pětku, stejně tak ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL).

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR novináři Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy