Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v českou ekonomiku v červnu klesla, lidé se bojí nezaměstnanosti a růstu cen

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v červnu téměř nezměnila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, oproti květnu mírně klesl o 0,1 bodu na hodnotu 97,1. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 95,2. Indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 2,2 bodu na hodnotu 106,2. Ve srovnání s červnem 2016 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Důvěra podnikatelů v odvětví průmyslu se poprvé od listopadu minulého roku zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,7 bodu na hodnotu 94,3. Respondenti v průmyslu zhodnotili svou celkovou ekonomickou situaci totožně jako v květnu. Ukazatele hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky zůstaly na téměř stejných hodnotách. Průmyslové podniky zhodnotily stav zásob hotových výrobků stejně jako před měsícem. Očekávání tempa růstu výrobní činnosti pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v květnu. Podnikatelé v průmyslu očekávají, že se v nejbližší budoucnosti nezmění úroveň zaměstnanosti.

Z průzkumu ČSÚ mezi spotřebiteli vyplývá, že se pro příštích 12 měsíců téměř nezměnily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace, stejně jako obavy z vlastní finanční situace. Spotřebitelé se oproti květnu více obávají zvýšení nezaměstnanosti a růstu cen, úmysl spořit se snížil. Spotřebitelé si tak podle Viktora Zeisela z Komerční banky pravděpodobně uvědomili, že růst cen v Česku není přechodný. "I tak důvěra spotřebitelů zůstává vysoká," poznamenal. Obavy z možné ztráty zaměstnaní jsou pro analytiky překvapivé, v dalších měsících se zklidní, předpokládá Radomír Jáč z Generali Investments CEE.

Ve stavebnictví se důvěra podnikatelů v červnu meziměsíčně zvýšila o 4,1 bodu na 81,7 bodu a ocitla se na své nejvyšší úrovni od loňského února, podotkl Lukáš Kovanda ze společnosti Cyrrus. "Důvodem je zejména oživování pozemního stavitelství, daří se zejména bytové, průmyslové a kancelářské výstavbě," dodal.

V obchodu indikátor důvěry vzrostl o dva body na 100,1 bodu a vrátil se tak na úroveň z dubna.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 0,7 bodu na hodnotu 97,0. Hodnocení současné celkové ekonomické situace zůstalo stejné, informuje czso.cz. Podnikatelé zhodnotili červnovou celkovou poptávku po službách o něco hůře než minulý měsíc, ukazatel očekávané poptávky pro období příštích tří měsíců zůstal stejný. Podniky ve službách očekávají mírné zhoršení vývoje celkové ekonomické situace v období příštích tří i šesti měsíců. Oproti červnu 2016 je indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Témata:  ekonomika průmysl zaměstnání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy