Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Možnost kontroly komínů splňuje preventivní funkci, většinou stačí domluva, říká Brabec

Komín, střecha, ilustrační fotografie
Komín, střecha, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Na začátku letošního roku vstoupila v platnost kontroverzní novela zákona o ochraně ovzduší, podle které mohou úředníci vstupovat do domů a kontrolovat komíny. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) norma plní svou preventivní funkci.

Obecní úřady nejdříve takové domácnosti písemně upozorňují a dávají jim lhůtu k nápravě. Pokud se stížnost do roka bude opakovat, je kontrolor oprávněn vstoupit do bytu a zkontrolovat dodržování povinností, vlastník nebo uživatel bytu ho musí pustit ke zdroji a k palivům. Pokud je zjištěno pochybení, hrozí mu pokuta až 50.000 korun.

Úředníci dle ministra prakticky osobně komíny kontrolovat nemusí, protože se znečišťovatelé po připomínce polepší. "Zkušenosti s kontrolami spalovacích stacionárních zdrojů ze strany obcí s rozšířenou působností ukazují, že až na výjimky stačí poslat pouze písemné upozornění, ve kterém jsou lidé upozorněni na to, že vzniklo důvodné podezření na porušení zákona o ochraně ovzduší. A proto jsou mimo jiné požádáni o předložení dokladu o provedení kontroly technického stavu a provozu zdroje, který je vystaven proškoleným technikem," dodal ministr.

Například ve stotisícovém Hradci Králové se agendou kontrol kotlů zabývá jeden referent a kontroly dělal hlavně po oznámení občanů. "Od ledna 2017 bylo provedeno pět kontrol na základě podnětu. Ve čtyřech případech kontrolor vstoupil přímo do prostoru kotelny. Nebylo zjištěno či prokázáno porušení zákona o ochraně ovzduší. Vždy byl řádně předložen i protokol o provedené kontrole technického stavu a provozu spalovacího zdroje oprávněnou osobou," sdělil mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář.

V Liberci zatím úředníci odboru životního prostředí žádnou přímou kontrolu kotlů v domácnostech neprovedli. Pálení odpadu v kotlích není jen záležitostí chladných měsíců. Před týdnem přijal dispečink městské policie v Jablonci nad Nisou hlášení, že v Ještědské ulici vychází z komína jednoho domu štiplavý kouř. Hlídka po kontrole kamen zjistila, že v domě topí plasty. Přítomní obyvatelé ale popřeli, že by do kamen házeli nevhodné topivo. Údajně komunálním odpadem topil muž, který před příjezdem hlídky utekl. Případ převzal magistrát. "Nájemníka se podařilo dohledat a dostalo se mu poučení o tom, co smí v kamnech pálit. Další stížnosti se už pak neobjevily," řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Jihlavský magistrát má za úkol provádět kontroly v krajské Jihlavě a v dalších 78 obcích svého správního obvodu. Pracovníky kvůli tomu nepřibíral. Prověrky, které zatím úředníci udělali, ve všech případech vyplynuly ze stížností lidí. "Nepředpokládá se tedy, že by úřad dělal kontroly z vlastní iniciativy, jednoduše proto, že na to nemá pracovní síly," uvedl mluvčí radnice Radek Tulis. To podle mluvčího neznamená, že by lidé měli bez obav topit plasty nebo pneumatikami. "Pokud úřad dostane podnět, musí kontrolu vykonat a postupovat podle zákona včetně ukládání postihu," sdělil.

Například úředníci prostějovského magistrátu od ledna evidují devět případů, u kterých bylo podezření na porušení novely zákona o ovzduší. Mluvčí radnice Jana Gáborová ČTK řekla, že v sedmi případech se jednalo o fyzické osoby, které byly písemně upozorněny nebo předvolány k vysvětlení. "Dvě kontroly právnických osob byly provedeny fyzicky v místě provozovny," uvedla Gáborová. Úředníci nakonec žádné pokuty neuložili. "Podněty buď nebyly prokázány nebo byly předloženy vyžádané doklady o tom, že kotel je provozován správně a že je spalováno správné a správně uskladněné palivo," podotkla Gáborová.

Témata:  komíny zákony Richard Brabec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy