Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek se pustil do Ruska: Je brutální, na demonstracích bijí děti. Nemáme právo mlčet

Miroslav Kalousek /TOP 09/, první místopředseda
Miroslav Kalousek /TOP 09/, první místopředseda
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ruská policie před dvěma týdny zatkla více než 1000 demonstrantů, hlavně v Moskvě a Petrohradu. TOP 09 kritizuje, že se k zásahu nevyjádřila česká vláda. Dále požaduje, aby Sněmovna potlačení protestů odsoudila.

"Chceme navrhnout Sněmovně, aby zařadila mimořádný bod s názvem usnesení Poslanecké sněmovny k brutálnímu potlačení demonstrací v Moskvě 12. června," uvedl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Represivní orgány podle něj zasáhly proti pokojným demonstracím s neobyčejnou brutalitou, která pohoršila celý svobodný svět.

"Z těch záběrů z Moskvy bylo vidět, že policisté bijí i děti. Naposledy jsem viděl bít děti pro pokojně vyjádřený politický názor v listopadu 1989. Domnívám se, že země, která něco takového prožila, nemá právo mlčet, když se tak děje kdekoliv jinde," řekl Kalousek.

Den po zatýkání odsoudil postup ruských bezpečnostních složek na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Dění v Rusku je znepokojivé. Lidé mají právo vyjádřit názor, aniž by byli zatýkáni. Ruská vláda by měla respektovat svobodu projevu a shromažďování," napsal tehdy na sociální síti.

Témata:  TOP 09 Miroslav Kalousek demonstrace v Řecku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy