Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku je problém najít zaměstnance, stěžují si rakouské firmy

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Praha - Rakouský prezident Alexander Van der Bellen a viceprezident rakouské hospodářské komory Richard Schenz dnes vystoupil v Praze na rakousko-českém obchodním fóru. Při té příležitosti mluvili o tom, že rakouské firmy v Česku mají problém najít pracovníky. Překážkami podle nich jsou neodpovídající kvalifikace i rekordně nízká nezaměstnanost. 

V Česku má svou pobočku 1800 rakouských společností. „V České republice je prakticky plná zaměstnanost. Míra nezaměstnanosti 3,5 procenta ve srovnání s jinými zeměmi v EU je skutečně nic, je mnohem nižší než v Rakousku. Nemáme jen problém s odpovídající kvalifikací, ale s kvantitou. Ti lidé tu nejsou," řekl Van der Bellen. Podle něj by se Česko v této souvislosti mohlo dívat i na otázku migrace a „překládat ji ekonomickými termíny".

Schenz dodal, že je rekordně nízká nezaměstnanost pro firmy překážkou. „Česká vláda by měla najít řešení nyní i do budoucna," uvedl. Zmínil rakouský model vzdělávání s propojením škol s praxí, který by ČR mohla napodobit. Po něm volají delší dobu i čeští podnikatelé.

Van der Bellen také uvedl, že ekonomická a finanční krize nepoškodila hospodářské vztahy obou zemí a ČR představuje pro rakouské investory stabilní prostředí. Dodal, že někteří manažeři jsou ale znepokojeni tím, že se před volbami objevují „různá populistická vyjádření". Podle něj je ale situace v Rakousku podobná.

Podle Schenze je Česko pro rakouský export šestou nejdůležitější zemí. "Objem rakouských investic v Česku dosáhl více než deseti miliard eur, takže Česká republika je také třetí nejdůležitější cílovou zemí přímých rakouských investic," dodal. Očekává, že obchodní vztahy obou zemí se v dalších letech ještě zintenzivní.

Podle prezidenta české hospodářské komory Vladimíra Dlouhého v poslední době přibývá také českých firem, které investují v Rakousku. Působí jich tam asi 300. Rakousko české investice vítá. „Jsme šťastní, že přímé investice plynou i z české strany do Rakouska. Symetrický vztah je vždy nejlepší," dodal Van der Bellen. Vzájemné obchodní a podnikatelské vztahy označil za "úspěšný hospodářský příběh".

Témata:  Rakousko práce ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy