reklama

Zeman nedávno hrubě napadl premiéra Bohuslava Sobotku ČSSD, jehož kritizoval za nedodržení koaliční smlouvy. "Pokud nebudeme dodržovat smlouvy, stane se z politiky chaos. Nemohu slíbit úplně bobříka mlčení, ale omezím své verbální projevy a nebudu označovat některé politické antitalenty živočišnými termíny," slíbil Zeman reagující na prosbu krajského zastupitele Milana Plodíka (KSČM).

Ten prezidentovi oznámil, že když pro něj sbírá podpisy pro prezidentskou volbu, lidé s nelibostí reagují na některá Zemanova prohlášení. "Chtěl bych poprosit, jestli byste si mohl po zbytek funkčního období uložit bobříka mlčení v nevhodných slovech," požádal tedy Plodík.

V další diskusi se prezident soustředil na Evropskou unii. Prohlásil, že EU chybí kromě koncepční politiky i silné vedení respektovaných politiků vzbuzujících důvěru. "Evropská unie se musí zbavit záplavy technických směrnic a místo toho přijímat dlouhodobá koncepční opatření," řekl Zeman. Klasickým příkladem je podle něj ochrana vnějších hranic, pro kterou se téměř nic nedělá.

Setkáním s vedením kraje, zastupiteli a starosty obcí dnes prezident na krajském úřadě v Jihlavě zahájil třídenní návštěvu Kraje Vysočina. Podle Ivany Šteklové z kanceláře hejtmana se ze setkání s prezidentem předem omluvila přibližně desítka zastupitelů napříč politickým spektrem, a to převážně kvůli dovoleným. Do dnešního rána se v okolí krajského úřadu objevilo na chodníku a sloupech veřejného osvětlení několik nasprejovaných růžových trenýrek.