reklama

Plíškovi dnes zvolení uniklo o jediný hlas. Dostal jich 66, nutných bylo 67 hlasů. Štětinu volilo 54 poslanců. V prvním kole volby začátkem června bylo potřeba 63 hlasů. Štětina jich tehdy obdržel 60, Plíšek 55.

O výsledku informoval předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Komise, která míří na předsedu hnutí ANO a exministra financí Andreje Babiše, nemůže bez předsedy pracovat.

Komise zřízená z podnětu ČSSD má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

O úniku živého policejného spisu se mluvilo v souvislosti s nahrávkou, na níž figuruje Babiš a novinář jeho bývalého deníku. Babiš se opakovaně ohradil proti tvrzením, že od novináře takový dokument zřejmě dostal. Nahrávky, které se objevily na anonymním twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman, prověřuje policie. Babiš v nich také mluví vulgárně o členech vlády včetně premiéra a řeší s novinářem zveřejňování kompromitujících materiálů. Zřízení komise Babiš pokládá za pokračování kampaně proti němu.