reklama

Šéf hnutí Andrej Babiš uvedl, že při superhrubé mzdě je nyní efektivní daňová sazba daně z příjmu pro lidi s příjmem 113.000 korun 20,1 procenta, pro lidi s vyšším příjmem 23,35 procenta. Pro lidi, kteří nyní neplatí solidární přirážku, by se sazba podle ANO měla snížit o 1,1 procentního bodu. Pro ty, kdo solidární přirážku platí, by sazba zůstala zachována.

ANO také navrhuje zavedení výdajového paušálu pro všechny zaměstnance, který by znamenal slevu na pojistném 500 korun měsíčně.

DPH chce hnutí snížit z 15 na deset procent pro základní potraviny, vodné a stočné a řezané květiny. Stejně by měla klesnout sazba za stravovací služby a podávání nealkoholických nápojů v pohostinství, za služby v péči o seniory a handicapované nebo za úklidové služby. Snížení DPH z 21 na deset procent navrhuje ANO pro točené pivo, kadeřnictví nebo opravy obuvi a kol. Snížení DPH z 15 na deset procent pro základní potraviny má v programu i ČSSD.

Celkem daňové změny navržené ANO budou znamenat výpadek příjmů ve státním rozpočtu zhruba 45 miliard korun, řekl Babiš. Bývalý ministr financí je ale přesvědčen, že se podaří tento výpadek nahradit příjmy z kontrolního hlášení DPH.

Povinnost EET by se neměla vztahovat na fyzické osoby s paušální daní a s příjmy do 500.0000 korun, na bufety ve školách nebo dětských kroužcích, na e-shopy nebo na prodej vánočních kaprů. Úleva z EET by se měla týkat i veřejně prospěšných spolků s obratem do jednoho milionu korun, které pořádají akci mimo svou obvyklou provozovnu. "Například je to provozovna na fotbalovém hřišti, která eviduje, a potom má dělat nějaký ples na jiném místě v rámci obce, tak tam navrhujeme, aby v rámci takových akcí EET nemuseli použít," řekl Babiš.