Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinci jsou lidé druhé kategorie? Buduje se tu nenávist vůči všemi nečeskému, tvrdí politik

Václav Láska
Václav Láska
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Cizinci nejsou lidé druhé kategorie, uvádí senátor za Zelené Václav Láska. Svými slovy reaguje na fakt, že poslanci znovu schválili novelu, která zpřísní podmínky pobytu cizinců v Česku a omezí ekonomickou migraci – a to navzdory nesouhlasu Senátu a ochránců lidských práv. Kritici poukazují na to, že opatření jsou v rozporu s mezinárodními závazky ČR a také s ústavním pořádkem.

„Nastal čas, dostat zase zde na FB pořádně naloženo. Ale tohle napsat musím. Sněmovna schválila včera, přes nesouhlas Senátu, svojí verzi novely cizineckého zákona, kterým výrazně zpřísnila pravidla pro pobyt cizinců v ČR. Hned na úvod říkám, cizinecký zákon není o uprchlících, není o tom, čemu říkáme „migrační krize“. O tom je zákon azylový,“ vysvětluje politik.

„Cizinecký zákon je např. o Kanaďanech, co učí v našich školách angličtinu. O Mongolech či Vietnamcích, co nahrazují chybějící pracovní sílu v továrnách. O lidech z postsovětských zemí, co nahrazují chybějící personál nemocnic. O cizincích, co tu studují vysoké školy, co se tu zamilovali, co tu založili rodiny. Všem těmto lidem bere novela například právo na soudní ochranu v případě omezení jejich osobní svobody,“ varuje Láska.

Tvrdí, že jim nová norma za jakékoli byť jen formální pochybení při vstupu či pobytu na území ČR nekompromisně odebírá právo pobytu. „Dokonce, i když tu mají rodinu, vzali si Čecha či Češku, mají s nimi děti. Musí je opustit a vrátit se domů. Ale pozor, mají-li za manžela jiného občana EU usazeného v ČR, pak tu povinnost nemají. Takové rodiny chrání evropské právo. Takže vlastně dochází i k diskriminaci Čechů a Češek, kteří holt měli tu drzost zamilovat se do cizince,“ tvrdí na svém facebookovém profilu.

Za jakékoli úmyslné trestněprávní provinění, za které by Čech dostal jen napomenutí, novela cizincům podle něj automaticky ukládá trest mimořádně vysoký. „Opustit svoji rodinu, přátele, zaměstnání a klidně i svoje děti a vrátit se do země původu. Tím dělá z cizinců občany druhé kategorie. Což jednak není fér a jednak je to úplně zbytečné. Zahraniční vysokoškoláci, nebo zahraniční dělníci nejsou nebezpečím pro ČR. A současný zákon měl a má řadu možností, jak potrestat toho cizince, který se proviní proti našim zákonům. A klidně ho i po zvážení všech okolností domu poslat, je-li takový trest přiměřený,“ popisuje. .  Podle jeho názoru je tahle změna s „ultimátními tresty a odebráním základních práv, jako je právo na soudní ochranu“, zbytečná. „Upřímně se bojím, že tenhle zákon je výsledkem některými politiky pečlivě budované nenávisti vůči všemu, co není stoprocentně české,“ dodává.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už v úterý všechny výtky rezolutně odmítl s tím, že podle jeho úřadu jsou změny v pořádku. Argumentoval potřebou zajistit bezpečnost a řídit migraci. Poznamenal, že zpřísnění pocítí jen cizinci, kteří by se v Česku nechovali v souladu s právními předpisy. Láska mimo jiné namítl, že novela "nezvyšuje bezpečnost a má pouze usnadnit práci úředníků ministerstva vnitra". Obvinil Chovancovo ministerstvo, že změny do zákona propašovalo navzdory postoji Legislativní rady vlády, proti čemuž se ministr i většina poslanců ohradili.

Témata:  Václav Láska cizinci Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy