Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili dohodu o politickém dialogu mezi EU a Kubou

Kuba
Kuba
Foto: INT

Praha - Sněmovna dnes schválila smlouvu mezi EU a Kubou o politickém dialogu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nepochybuje o tom, že Havana bude vnímat českou ratifikaci dohody kladně. Senát dohodu projedná ve druhé polovině července, ratifikaci završí prezidentův podpis.

Posilování vazeb mezi EU a Kubou by mělo postupovat na základě "vzájemného respektu, vzájemnosti, společného zájmu a respektování svrchovanosti stran". Zpráva zmiňuje například lidská práva a demokracii, boj proti diskriminaci, udržitelný rozvoj i nešíření zbraní hromadného ničení.

Od roku 1996 uplatňovala EU vůči Kubě politiku takzvaného společného postoje. Ten vylučoval veškeré vztahy s Havanou do doby, než země uskuteční reformy v oblastech jako je rozšíření politické účasti a svoboda vyjadřování.

Na dno se vztahy mezi EU a Kubou dostaly v roce 2003, kdy Kuba při zásahu proti disentu uvěznila 75 kritiků vlády. EU v té době omezila návštěvy ostrova na vysoké úrovni a začala zvát na návštěvu evropských ambasád na Kubě disidenty.

Unie se rozhodla obnovit jednání o vzájemných vztazích s Kubou v roce 2014. Dohoda byla podepsána loni v prosinci v Bruselu. Musí ji ratifikovat všechny členské státy a Evropský parlament.

Témata:  Kuba Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Lubomír Zaorálek EU

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy