Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naše děti budou nekonkurenceschopné, budou blbé. Jana Krause vytočila situace v Česku

Herec Jan Kraus
Herec Jan Kraus
Foto: Adam Kraus

Praha - Česká republika se potýká se závažnými problémy, které není možné napravit přes noc. Nejen, že se potýká s nedostatkem učitelů, ale také jim špatně platí. Naše děti budou takzvaně nekonkurenceschopné, budou blbé a nemůžou za to. Nedostanou to, na co mají právo, ten největší majetek a jediný kapitál, který si mohou vzít s sebou, varoval ve své show moderátor a bavič Jan Kraus.

„Dočetl jsem se, že jsme světová velmoc, pokud jde o bazény u rodinných domů. Je jich tu prý 600 tisíc. Nevím, jestli je pravda, co jsem četl, to musíte brát v Česku s rezervou, ale je to možné. 600 tisíc bazénů – myslím, že to je nějaký mindrák z toho, že nemáme moře. Zároveň je to touha po nějaké sociálním statusu, chceme ukázat, že na to máme. Ale tím, že to mají všichni, už to pak žádný sociální status není, stane se z toho běžné cachtadlo, které nemá velkou hodnotu,“ spustil na úvod své show Jan Kraus.

Ještě v jednom směru Češi dominují, ale rozhodně ne v pozitivním slova smysli. „A proti tomu je parametr, který mě ochromil. A to je, že naši učitelé jsou placeni nejhůř v Evropské unii. Ale ne v tom naše poměru – mámě nižší platy, máme nižší ceny. To je vztaženo k hrubému domácímu produktu a naši patří mezi jedny z nejhůře placených. To je katastrofa. Je to jako bychom řekli: milé děti, my se na vás vykašleme, běžte se cachtat do bazénu,“ udeřil moderátor.

„Zamyslete se, kolik hodin stráví dítě třeba od šesti do patnácti let s vámi v rodině a kolik ve škole. Škola má na dítě daleko větší vliv než rodina. Škola ho pomáhá nejen učit, ale i vychovávat a dává mu morální etické a další vzory. Já vím, co jsem dostal za vzdělání, každá druhá věta byla lež. Je pravda, že ve stáří je to zábavné, protože můžete celý život zjišťovat pravdu. Ale naše děti budou takzvaně nekonkurenceschopné, budou blbé a nemůžou za to. Nedostanou to, na co mají právo, ten největší majetek a jediný kapitál, který si mohou vzít s sebou, protože špatně placený učitel nemůže být dobrý, není vážený – je něco jako pingl, to je nepřijatelné. Soudce a učitel, to má stejnou váhu,“ myslí si moderátor.

Podle něj je to problém, který nelze tak snadno vyřešit. „Další věc je, že aby byl dobrý učitel musí mít sám dobré vzdělání. Trvá, než se generačně podaří nastavit takovou úroveň, aby byla dobrá. Máme další problémy – málo mladých učitelů, málo mužů. Prostě všechno je to katastrofa, to nemůžeme připustit,“ dodal na závěr Kraus.

Témata:  Jan Kraus učitelé děti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy