Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili novelu proti falšování sadbového česneku

česnek
česnek
Foto: Pixabay

Praha - Sněmovnou dnes prošla novela zákona, který se týká sadbového česneku. Změna reaguje na to, že prodejci někdy místo sadby prodávají česnek konzumní, který ale nemusí být v pořádku. Mění se i zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu.

Odborníci varují, že konzumní česnek může obsahovat choroby a škůdce, což se pak projeví ve špatné úrodě.

Sadbu česneku má být nově možné uvádět do oběhu pouze jakožto uznané nebo standardní osivo. Její dodavatelé budou muset být registrování a informovat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský o případném výskytu škůdců. Ministerstvo zemědělství dostane pravomoc vydat formou vyhlášky požadavky a podmínky pro výrobu, balení, označování a prodej sadby česneku.

Předloha především zavádí na základě evropských směrnic jednodušší proces registrace odrůd s úředně stanoveným popisem.

Poslanci dnes schválili také návrh zemědělského výboru, který doporučil v rámci novely změnit mimo jiné zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu a vypustit z něj paragrafy týkající se systému produkčních kvót, a to na mléko a cukr. Kvóty na mléko skončily na jaře 2015. Platily od 80. let minulého století. Farmáři tak mohou nyní produkovat mléka, kolik uznají za vhodné. Na návrh výboru poslanci vložili do zákona o Státním pozemkovém úřadu ustanovení, které stanoví, že nájemné na pozemcích, k nimž má úřad právo hospodaření, má činit 2,2 procenta hodnoty pozemku ročně, pokud se úřad s nájemcem nedohodne jinak.

Témata:  zemědělci zelenina Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky česnek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy