Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si vede vláda? Piráti jí dali čtyřku. Tři ministři propadli

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Vysvědčení dnes nedostaly pouze děti, ale také vláda. Podle Pirátů si za svůj výkon celkově zaslouží čtyřku. Ministrům obrany Martinu Stropnickému a dopravy Danovi Ťokovi (oba ANO) ovšem vystavili nedostatečnou, propadnout nechali i exministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD).

Vysvědčení dnes Piráti předali v sídle vlády, uvedl jejich mluvčí Mikuláš Ferjenčík. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše dostal dostatečnou za působení jednotlivých ministrů, za něž měl odpovědnost. "Odstrašující příklad je působení naštěstí již bývalého ministra průmyslu Jana Mládka, který působil spíše jako lobbista mobilních operátorů než jako zástupce občanů," uvedl.

Ťok podle Pirátů propadl mimo jiné kvůli "zpackané" dostavbě dálnice D8. Stropnického zájem o armádu je podle Pirátů jen formální, "i tam hraje pouze velké divadlo".

Nejlépe si podle Pirátů vedl z členů kabinetu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který dostal horší dvojku. Piráti ocenili jeho stížnost proti osvobození Davida Ratha nebo pokrok v reformě vězeňství. Trojku dostali od Pirátů vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) i všechny tři členky vlády. Na Kateřině Valachové ocenili pracovitost, na Michaele Marksové (obě ČSSD) zvýšení minimální mzdy a Karla Šlechtová (za ANO) je "úderná ministryně, která si nebere servítky za cenu nulové etikety" a "vyniká v pohřebnictví".

Andreji Babišovi, který dostal čtyřku, podle Pirátů "nelze upřít, že umí z cizích firem vyždímat peníze za jakoukoli cenu" včetně pokut a šikany konkurence. Chovancovi vytkli Piráti "honění populistických bodů na migraci a zbraních". Čtyřku dostal i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, z jehož působení "vyčnívá kontroverzní protikuřácký zákon", ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Témata:  Česká pirátská strana vláda Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy