Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za Trumpem na summit pojede Hamáček, Zeman ani Sobotka nemají čas

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Českou republiku bude na summit zemí střední a východní Evropy s prezidentem USA Donaldem Trumpem zastupovat šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Schůzka se koná příští týden ve Varšavě. Prezident Miloš Zeman ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se setkání nezúčastní. Trump chce na schůzce mluvit třeba o dovozu plynu z USA.

Český prezident Zeman oznámil, že na jednání ve Varšavě nepojede. „S účastí nepočítáme od počátku. Pan prezident má dlouhodobě plánovanou dovolenou," sdělil ČTK v polovině června jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Návštěva amerického prezidenta se koná v rámci jeho cesty na dvoudenní summit skupiny velkých ekonomik G20, který začne 7. července v Hamburku.

Trump do Varšavy dorazí 5. července a následující den se uskuteční schůzka takzvané iniciativy Trojmoří, do níž patří 12 zemí včetně Česka. Kromě účasti na této schůzce má Trump v plánu také dvoustranné jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou a veřejné vystoupení.

Trump chce při červencové návštěvě povzbudit země regionu k dovozu plynu z USA. Ve středu to řekl agentuře Reuters šéf Trumpových ekonomických poradců Gary Cohn.

Témata:  Donald Trump Jan Hamáček Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy