reklama

Bitva u Zborova byla prvním významným vystoupením československých legií na východní frontě. Uskutečnila se 1. a 2. července 1917 a podle historiků měla důležitý vliv při formování samostatného Československa. Československé jednotky u Zborova zvítězily nad dvojnásobnou přesilou rakousko-uherských pluků, v jejichž řadách bojovali čeští vojáci. Boj si vyžádal životy více než 350 Čechoslováků.

Československá obec legionářská (ČSoL) k výročí bitvy připravila speciální svíčky a mapu obcí, ze kterých pocházeli legionáři Československé střelecké brigády, ale i vojáci bojující v řadách rakousko-uherské armády, především pluků z Plzně a Jindřichova Hradce. Za každého z nich bude dnes v 18:00 hodin zapálena svíčka v jeho rodné či domovské obci. Každý, kdo se chce do akce zapojit, si v seznamu a na mapě webových stránek ČsOL může vybrat některého z konkrétních vojáků, kterému svíčku zapálí.

Výročí bitvy u Zborova připomíná také výstava před budovou generálního štábu na Vítězném náměstí v Praze. Lidé si mohou panely s fotografiemi prohlédnout každý den do 4. září.

Československá obec legionářská uvádí, že podle posledních údajů měla Československá střelecká brigáda na frontě u Zborova 173 padlých v boji, 29 zemřelých na následky zranění a 32 nezvěstných. Českoslovenští legionáři při boji zatkli 4200 vojáků, ukořistili kolem 20 děl nebo množství kulometů. Úspěch se dočkal pozornosti především v Rusku, ale objevil se i v médiích dalších zemí. Legionáři se dočkali pochvaly i od ruského velení.