Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli horku a suchu houby moc nerostou. V lese nejčastěji narazíte na muchomůrku růžovku

Houby
Houby
Foto: Pixabay

Praha - U lesních jezírek, na hrázích rybníků a v místech poblíž vody lze najít růžovky, ale i některé hřibovité houby. Jinak ale z lesa spíše odejdete s prázdnou.

"Houby spíš nerostou, ale lokálně se sem tam dá houba najít, i když je sucho," uvedl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Ideální by podle něj bylo, kdyby se venkovní teploty držely kolem 20 stupňů Celsia a zapršelo by. Největší šance na úspěch mají houbaři v podhorských oblastech, kde se stahuje voda.

Nejčastěji narazíte na muchomůrku růžovku (masáka), která se dá ovšem lehce splést s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Z hřibovitých hub se dají najít křemenáče, hřiby kováře i hřiby dubové.

Na hodnocení houbařské sezony je zatím brzy. Podle Borovičky letos dobře rostly jarní houby. "Pak ale přišlo sucho a velká vedra, což růst zastavilo. Očekáváme s napětím, co se stane," řekl. Loňská sezona byla poměrně dobrá. Před dvěma lety ale houbaři na první plošnější růst hub čekali až do srpna.

Témata:  houby počasí příroda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy