Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českému exportu se daří: Jeho měsíční objem byl v květnu druhý nejvyšší v historii

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) skončila v květnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 14,3 mld. Kč, který byl meziročně o 2,8 mld. Kč nižší. Čeští vývozci se také vrací do Ruska.

Podle údajů v přeshraničním pojetí dosáhl vývoz hodnoty 362,3 miliardy Kč. Měsíční objem vývozu byl v květnu druhý nejvyšší v historii ČR, po březnu 2017. Historicky druhý nejvyšší objem, opět po březnu 2017, však vykázal také dovoz, což podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy svědčí zejména o silné domácí poptávce stimulované svižným růstem mezd.

Výsledek zahraničního obchodu se od začátku roku, s výjimkou slabého dubna, stále zlepšuje. Vývoz jede na plné obrátky, meziročně roste o více než deset procent. "Opět především díky úspěšnému tažení tuzemských automobilek převážně na evropském trhu. Podobně dobře se ovšem daří i dalším průmyslovým firmám, ať už v rámci strojírenství, výroby elektrických zařízení nebo elektroniky," uvedl hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek.

"Za silným růstem vývozu stojí především dobrá ekonomická situace u našich největších obchodních partnerů. V květnu se již tradičně dařilo vývozu motorových vozidel, silný růst jsme pozorovali i u vývozu základních kovů a kovodělných výrobků a počítačů," dodala analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

Českým exportérům se daří vracet na ruský trh, i v květnu pokračoval meziroční růst objemu tuzemského exportu do této země. Tuzemští vývozci těží i z dobré ekonomické kondice eurozóny, neboť vývoz roste do většiny klíčových odbytišť v jejím rámci, konkrétně do Německa, Francie, Rakouska a Nizozemska. "Naopak v květnu pokračoval letošní poměrně citelný meziroční pokles vývozu na Slovensko. V následujících měsících by se zahraničnímu obchodu mělo dařit, a to zejména díky robustnímu ekonomickému oživení eurozóny," dodal Kovanda.

V národním pojetí se vývoz v květnu zvýšil meziročně o 10,2 procenta a dovoz o 11,9 procenta. Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 14,3 miliardy korun. Je to meziroční pokles o 2,8 miliardy korun. Výsledek příznivě ovlivnil zejména růst přebytku obchodu s motorovými vozidly o 3,1 miliardy korun. O stejnou hodnotu se také zlepšila záporná bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty.

Témata:  dovoz a vývoz ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy