reklama

Ministerstvo obrany přitom původně počítalo s tím, že Květná se bude k těmto účelům využívat jen dočasně do konce roku 2015.

Naprostou většinu materiálu má v Květné uskladněnou společnost Imex Group. "Zhruba před týdnem zástupci firmy nás ujišťovali, že by munice měla být do konce září pryč. Společnost už začala dělat přípravy k vývozu, ale to už dělala i před rokem a nic se pak nedělo," řekl ČTK vedoucí muničního areálu v Květné Vojtěch Pražan.

Právní zástupce Imex Group Radek Ondruš loni uvedl, že firma má v muničním skladu v Květné jen 4000 kusů dělostřelecké munice. Zbytek je podle něj zahraničního subjektu z Evropské unie, který munici zakoupil a společnost Imex Group mu ji spravovala.

Do Květné byl v roce 2015 převezen i vojenský materiál firmy Eruca Technologies, bývalé Bochemie, která ho již všechen odvezla. Ve skladech zbývá ještě malé množství různých druhů munice Vojenského technického ústavu výzbroje a munice Slavičín.

Ministerstvo obrany původně zvažovalo, že by areál v budoucnu přenechalo ministerstvu vnitra pro jeho potřeby, to o něj ale neprojevilo zájem. Armáda se proto nakonec rozhodla, že si muniční sklady ponechá a bude je využívat trvale. Převzetí předpokládala k 1. červenci 2016, tomu však brání nevyklizené sklady. "Armáda by chtěla areál převzít co nejdříve, ale nejde to. Je tu materiál cizích vlastníků, který převzít nemůže," uvedl Pražan.

Ve Vrběticích vybuchly v roce 2014 dva sklady s vojenským materiálem včetně munice, které si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.