reklama

Slavnosti Jana Husa se konají už od úterý na hradě Krakovec, kde Hus pobýval a odkud se v říjnu 1414 vydal na koncil do Kostnice. V Husinci již v předvečer státního svátku začaly tradiční městské slavnosti věnované rodáku Janu Husovi. Během dneška na nich vystoupí například herci Jan Kačer a Alfréd Strejček či dirigent Jan Talich. Závěr oslav bude již podruhé patřit Jihočeské filharmonii, která zahraje Čtvero ročních dob.

Bohoslužbu v pražské Betlémské kapli, kde sám Hus kázal, povede dnes od 15:00 patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta s brněnským biskupem Jurajem Dovalou a farářkou Lenkou Selčanovou. Kázání pronese olomoucký biskup Rudolf Göbel.

Ke slavnostní bohoslužbě v Husově sboru v brněnské Botanické ulici v 17:00 zve i brněnská diecéze Církve československé husitské.

Jan Hus byl církví označen za kacíře a na kostnickém koncilu 6. července roku 1415 upálen. Jeho smrt vedla posléze v českých zemích k zásadní husitské revoluci. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, zavádějícího diakritická znaménka.