Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec: Uprchlíky nepřijmeme. Ale nabízíme peníze a české policisty

Milan Chovanec /ČSSD/
Milan Chovanec /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - České ministerstvo vnitra navrhne poskytnout Evropské unii téměř 21 milionů korun na řešení přílivu uprchlíků z Libye a Itálii slibuje poslat na pomoc policisty. Přerozdělování uprchlíků podle kvót ale dále odmítá.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to napsal svému italskému protějšku Marcovi Minnitimu v dopise, zveřejněném dnes na webu úřadu.

Chovanec v dopise uvedl, že navrhne české vládě uvolnit až 800.000 eur (v přepočtu zhruba 20,9 milionu korun) na podporu aktivit EU v Libyi, které mají vést ke snížení počtu uprchlíků mířících do unie. Italskému ministrovi také sdělil, že je připraven vyslat na případnou Minnitiho žádost "početný kontingent policistů", kteří by pomohli s vracením uprchlíků z Itálie.

Italský ministr vnitra Minniti v neděli vyzval evropské země, aby otevřely své přístavy lodím zachraňujícím migranty ve Středozemním moři, a ulevily tak Itálii.

Evropská komise v úterý představila řadu opatření, jak Itálii v migrační krizi ulevit. Mezi návrhy je podpora libyjských úřadů prostřednictvím projektů za 46 milionů eur (přes 1,2 miliardy Kč) či vyšší financování kroků k řízení migrace na italské straně za 35 milionů eur (asi 945 milionů Kč).

Témata:  Milan Chovanec Itálie uprchlíci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy