Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman zahájil historickou expozici letectva. Co letišti popřál?

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman otevřel novou stálou expozici na letišti Praha-Kbely. Výstava "Galerie velitelů leteckých útvarů" pojednává o historii letiště a tuzemského vojenského letectva vůbec a o mužích, kteří letišti za posledních 100 let veleli.

Letiště ve Kbelích vzniklo na sklonku roku 1918, těsně po vyhlášení republiky. Výstava je umístěna ve foyer před vstupem do haly. Na vojenské letiště s nepřetržitým provozem nemá běžně veřejnost přístup.

"Přeji vám, aby náš letecký provoz v rukou vojáků byl bezpečný a spolehlivý a aby se nestalo to, co se stalo našim polským kolegům ve Smolensku, kdy z dopravní nehody vznikl mezinárodní konflikt," řekl Zeman.

Dodal, že z kbelského letiště loni často odlétal a vracel se sem, v letadle strávil 109 hodin a nalétal 81.500 kilometrů.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je dnes, v den státního svátku, přítomnost prezidenta ve Kbelích důkazem jeho zájmu o armádu. Je to pro ni podle ministra povzbuzení. "Tato půda je pro nás, dovolím si říct, posvátná. Protože tady je ztělesněna naše letecká tradice, založená za první republiky, tradice založená naším prvním prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem," uvedl.

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář uvedl, že Kbely a nedaleké Letňany se staly centrem rozvoje českého vojenského letectví hned po založení Československa. Připomněl osobnost generála Karla Janouška, jednoho z nejvýznamnějších velitelů základny. Po něm byl také pokřtěn jeden z armádních letounů Airbus A319.

Témata:  Miloš Zeman Martin Stropnický Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy