Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zoo v Ostravě slaví. Narodilo se v ní sloní mládě

Sloni, ilustrační fotografie
Sloni, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ostrava - Slonice Vishesh dnes dopoledne v ostravské zoologické zahradě porodila své třetí mládě. Porod byl bez komplikací a matka o slůně pečuje.

Pavilon bude dočasně uzavřen, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková. "Porod začal okolo třetí hodiny ranní, mládě přišlo na svět v 10:57. Sloní mládě se narodilo po 662 dnech březosti. Porod proběhl bez komplikací, mládě je vitální a záhy po porodu se postavilo na nohy. Zatím si nejsme jisti pohlavím. Jeho matka je klidná a o své mládě pečuje," uvedla Nováková.

Dodala, že kvůli potřebnému klidu pro slonici i mládě bude pavilon slonů dočasně uzavřen pro veřejnost. "Chovatelé budou pro případ nenadálých komplikací po dobu několika dní pokračovat v nočních hlídkách," uvedla Nováková.

Samice Vishesh byla březí potřetí. Své první mládě přivedla na svět v březnu 2011, šlo o první slůně narozené v Česku. Vishesh ale byla nezkušená a vůči samečkovi byla agresivní a nechtěla o něj pečovat. Sameček nakonec v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. V únoru 2014 Vishesh porodila samičku, později pojmenovanou Sumitra.

Mládě ale od narození i přes veškerou snahu ošetřovatelů nepilo mateřské mléko a pracovníci zoo od počátku upozorňovali na to, že není znám případ, kdy by se takové mládě dožilo dospělosti. Přestože samička dobře prospívala a Vishesh o ni pečovala, náhle uhynula ve věku necelých dvou let počátkem loňského roku.

Témata:  zoo Ostrava sloni

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy