Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Africký mor prasat veterináři potvrdili už u 24 uhynulých divočáků

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Praha/Zlín - Státní veterinární správy (SVS) hlásí už 24 divočáků, kteří uhynuli na africký mor prasat. Nákaza se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Celkem byl ve Zlínském kraji od doby vypuknutí nákazy před více než dvěma týdny nahlášen nález 38 uhynulých divokých prasat. "U deseti z nich byly výsledky testů negativní, ve čtyřech případech nejsou zatím k dispozici," uvedl Petr Majer ze SVS. Zdroj nákazy se dosud nenašel.

"Pozitivní výsledky testů na africký mor prasat se opakují u uhynulých zvířat nalezených v katastrech zlínských místních částí Příluky, Lužkovice, Kostelec a v obci Hvozdná. V závěru minulého týdne byla otestována i dvě divoká prasata ze Vsetínska, ale s negativním výsledkem," sdělil Majer.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se původně týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila. V pondělí 3. července se oblast rozšířila na celý okres Zlín.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína u nemocnice. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 Kč, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.

Témata:  divočáci Zlínský kraj státní veterinární správa mor prasat vepři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy