Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Devizové rezervy centrální banky v červnu vzrostly o 872 milionů eur

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Devizové rezervy České národní banky (ČNB) v červnu vzrostly o 872 milionů eur na 124,9 miliardy eur. V květnu přitom zaznamenaly meziměsíční pokles. V eurovém vyjádření objem rezerv třetí měsíc v řadě v podstatě stagnoval, zatímco v dolarovém vyjádření dále rostl.

Oproti konci loňského června, kdy devizové rezervy v eurech činily 67,43 miliardy, se rezervy téměř zdvojnásobily. V amerických dolarech se devizové rezervy v červnu zvýšily o 3,4 miliardy dolarů na 142,5 miliardy. Meziročně byly vyšší o 67,7 miliardy dolarů. V korunách rezervy centrální banky koncem června činily 3,271 bilionu. To bylo o více než pět miliard méně než v květnu a o 1,44 bilionu korun více než na konci loňského června.

"Z důvodu dubnového ukončení intervenčního režimu totiž už na devizovém trhu nenakupovala eura s okamžitým termínem vypořádání," řekl ČTK analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Ukončení režimu má podle něj lví podíl i na tom, že objem devizových rezerv ČNB v korunovém vyjádření ke konci června klesl na nejnižší úroveň od konce letošního ledna.

V eurovém vyjádření objem rezerv třetí měsíc v řadě v podstatě stagnoval, zatímco v dolarovém vyjádření dále rostl. Tento vývoj podle Kovandy souvisí s pohybem příslušných měnových kursů v době po ukončení intervenčního režimu, kdy koruna posilovala jak vůči euru, tak nadále vůči dolaru.

Objem devizových rezerv však i navzdory ukončení intervenčního režimu dosahuje bezmála 70 procent HDP ČR, a je tak jeden z nejvyšších na světě, dodal.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok ČTK koncem června řekl, že se centrální banka bude snažit v rámci nové strategie část devizových rezerv investovat tak, aby dosáhla vyšších výnosů. Může tak učinit například přesunem části rezerv z méně výnosných eur na dolary nebo nákupem kvalitních dluhopisů.

Témata:  ČNB ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy