Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli pádu střechy haly v České Třebové byli obviněni dva lidé

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Česká Třebová - Kvůli lednovému zřícení střechy sportovní haly v České Třebové policie trestně stíhá dva lidi pro obecné ohrožení z nedbalosti. Střecha spadla 14. ledna několik dní po kolaudaci, v hale tehdy bylo 80 lidí. Celková škoda byla vyčíslena zhruba na 16 milionů korun.

Koho konkrétně stíhá, zatím policie odmítá uvést. "Rozhodnutí nebylo doručeno všem oprávněným osobám a z tohoto důvodu nemůžeme podávat více informací," řekla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Zatím není jasné, zda by se mohl počet obviněných rozšířit.

Hejtmanství objekt postavilo za 58 milionů korun pro Vyšší odbornou školu a Střední školu technickou, která už neměla dostačující tělocvičnu. Pádem konstrukce byla poničena palubovka, světla, elektroinstalace a vnitřní vybavení, například ozvučení, vzduchotechnika či speciální gumový povrch, který byl na podlaze při turnaji florbalistů.

Poničenou stavební část kraj reklamuje u dodavatele stavby, vybavení by mělo být nahrazeno z pojištění.

Střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků s příhradovou konstrukcí stavěla firma Cecolegno jako subdodávku pro generálního dodavatele, společnost Profistav Litomyšl. Pro chystané nové zastřešení byly zvoleny lepené vazníky, které budou od sebe šest metrů místo dosavadních tří metrů. Zároveň budou mít jiný profil, takže se užitná výška haly zvýší o 1,5 metru.

Podle vedoucího odboru majetkového a stavebního řádu krajského úřadu Michala Votřela měla společnost Cecolegno na navržení konstrukce střechy vlastní projektanty. "Projekt na budovu byl náš, kraje, včetně střechy, ale oni řekli, že na střechu si vezmou svého projektanta a své statiky. Náš projekt nepoužili a použili svého projektanta, který si to naprojektoval samostatně včetně vlastní výroby," řekl ČTK Votřel.

Společnost Cecolegno na sebe podala 18. května insolvenční návrh spojený s návrhem na prohlášení konkurzu. V odůvodnění uvedla, že klíčovou roli pro toto rozhodnutí hrála právě zakázka v České Třebové. "Těsně před předáním zhotovení díla však došlo k pádu celého zastřešení sportovní haly, který byl způsoben chybou projektových subdodavatelů navrhovatele. Vlivem mediální kampaně sdělovacích prostředků navrhovatel postupně ztratil všechny již dopředu dohodnuté stavební zakázky v objemu přes 16 milionů korun. ..... Zároveň navrhovatel přišel takřka o všechny své zaměstnance, kteří přešli ke konkurenci," stojí v insolvenčním návrhu.

Podle insolvenčního rejstříku dluží firma Cecolegno čtyřem desítkám právnických osob. K 30. dubnu měla závazky ve výši více než deset milionů korun.

Témata:  Česká Třebová Policie ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy