Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragická autonehoda přenášená online je efektivní jako prevence, myslí si experti

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Záznam čtvrteční havárie, při níž u Obrnic na Mostecku zemřela mladá řidička, poslouží jako varování lépe, než nahraný klip. Uvedl to dnes dopravní expert Roman Budský. Rodiny obou dívek požádaly, aby lidé video nesdíleli a smazali.

Čtyřicetiminutové video již prostřednictvím sociálních sítí viděly stovky tisíc uživatelů. Je stále dostupné, přestože rodiče dívek veřejně žádali, aby lidé záznam dále nešířili. Video kromě soustrastných komentářů vyvolává i necitlivé a hrubé reakce.

"Všichni víme, že nějaký vzdělávací spot je umělý, že to je nahrané. Záběry z reálného života mají velký preventivní potenciál," řekl ČTK Budský z neziskové organizace Tým silniční bezpečnosti. Autentické záběry doplněné odborným komentářem podle něj přimějí budoucí řidiče, aby si uvědomili, že rizikovým chováním mohou ublížit sobě i svému okolí.

S využitím videa pro prevenci souhlasí také krajský koordinátor bezpečnostního oddělení ministerstva dopravy BESIP Irenej Štalmach. "Je to i etická otázka, ale musím říct, že pokud by video mělo sloužit jako edukativní součást toho, jak se to nemá dělat, a mohlo by tak zachránit lidské životy, tak bych souhlas k jeho použití dal," uvedl. "Tohle by měli vidět úplně všichni - všichni mladí lidé, kteří mají touhu se takhle předvádět," dodal. Smrt řidičky i zranění spolujezdkyně považuje za obrovskou tragédii.

Jako u řady podobných případů tak ožívá debata o tom, zda by takový obsah neměl být blokován automaticky. Oba oslovení odborníci se shodli, že podobná videa zachycující riskantní kousky se stávají fenoménem doby. "Mladí lidé tím žijí, vyrůstají na tom. Připadá jim to samozřejmé a přirozené. To přináší doba a technologie," míní Štalmach. "Není to jen otázka nebezpečného řízení motorových vozidel, týká se to také lezení po železničních vagonech nebo pod trolejemi s vysokým napětím. Natáčejí se různé skoky z výšek, opilecké kousky," vyjmenoval Budský.

Štalmach však nevidí problém v tom, že spolujezdkyně vysílala jízdu na internet. "Pokud by se řidička věnovala řízení a dělala, co měla, tak je jedno, jestli ta druhá skáče po sedačce a vykřikuje něco do světa," uvedl.

Témata:  dopravní nehody sociální sítě neštěstí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy