Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdroj nákazy afrického moru prasat je dál záhadou, potvrzen byl už u 25 divočáků

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Praha/Zlín - Počet nahlášených uhynulých divokých prasat ve Zlínském kraji vzrostl na 44. Laboratorní vyšetření dosud potvrdilo nákazu africkým morem prasat (AMP) u 25 z nich. Uvedla to dnes Státní veterinární správa (SVS). Zdroj nákazy se dosud nenašel.

"Nově pozitivně testovaným na africký mor prasat bylo uhynulé sele nalezené 8. července v katastrálním území Hvozdná," uvedl Petr Majer ze SVS. Kromě Hvozdné byly v uplynulých dnech pozitivně testováni také uhynulí divočáci v katastrech zlínských místních částí Příluky, Lužkovice a Hvozdná. V závěru minulého týdne byla otestována i dvě divoká prasata ze Vsetínska, ale s negativním výsledkem.

Jednou z možností, jak se mohla choroba na české území dostat, je přenos skrze potraviny. "Zatím vše nasvědčuje tomu, že nějakým způsobem muselo dojít k zavlečení přímo na to místo," řekl již dříve ČTK ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Kdyby šlo podle něj o přenos skrze populaci divokých prasat, zjistil by se podle něj nejspíš hromadný úhyn.

"Mohlo navíc jít o jiný zdroj než divoká prasata nebo potraviny, jestli tam někdo něco vyhodil, těžko říct," uzavřel. Z blízkých území okolních států nemají veterináři informace o výskytu nemoci.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se oblast rozšířila na celý okres Zlín. Platí v ní zákaz lovu a krmení divokých prasat, veterináři také kontrolovali prasata chovaná v evidovaných chovech v této zóně. Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 Kč, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.

Témata:  divočáci Zlínský kraj státní veterinární správa mor prasat vepři

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy