Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karlovarský kraj zasáhlo zemětřesení o síle 3,5 stupně

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Karlovy Vary - Oblast kolem Kraslic na Sokolovsku a Nového Kostela na Chebsku zasáhlo dnes před druhou hodinou odpoledne zemětřesení, dosáhlo síly až 3,5 stupně. Otřesy cítili i obyvatelé Jindřichovic nebo Šindelové. Příčinou zemětřesné činnosti v západních Čechách je patrně zeslabení zemské kůry pod touto oblastí.

Geofyzikální ústav Akademie věd ČR už v západních Čechách pozoroval zvýšenou seismickou aktivitu v posledních měsících. Slabá zemětřesení se objevila koncem května v oblasti kolem Lubů a Nového Kostela.

"Otřesů už jsme cítili několik. Zatím je to pocit podobný, jako když projíždí kamion nebo přichází bouřka," řekla dnes Markéta Rösslerová z Kraslic. První otřesy přišly zhruba v půl druhé, další následovaly krátce před druhou hodinou.

Mírná zemětřesení nejsou na západě Čech úplně výjimečná. Silnější se ale opakují po několika letech. Jedno z největších postihlo region na přelomu let 1985 a 1986. Nejsilnější otřes z 21. prosince 1985 dosáhl na desetibodové Richterově škále hodnoty 4,6.

Na konci května 2014 seismologové zaznamenali v západních Čechách otřes o síle 4,5 stupně Richterovy škály. Ačkoli epicentrum zemětřesení bylo v okolí Nového Kostela na Chebsku, škody se projevily hlavně v Kraslicích a okolí.

Pro západní Čechy jsou typické takzvané zemětřesné roje, kdy nastávají až tisíce slabších otřesů během několika dní až měsíců. Většina otřesů se odehrává ve zlomové oblasti poblíž Nového Kostela dlouhé asi deset kilometrů a v hloubkách mezi šesti a jedenácti kilometry, uvádí web Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Témata:  zemětřesení Karlovarský kraj Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy