reklama

"V 08:52 jsme přijali oznámení o nehodě sanitky a bílé fabie. Sanitka jela na majáky, skončila na boku," uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mluvčí záchranné služby Jana Poštová potvrdila, že sanitka není pražských záchranářů. Podle mluvčího hasičů Martina Kavky patří soukromému dopravci.

Osobní auto podle policie vjelo do křižovatky na zelenou a sanitka se zapnutými majáky jela na červenou. "Obecně platí, že ten, kdo používá modrých majáků, může ostatní účastníky silničního provozu omezit, ale nesmí je v žádném případě ohrozit. A to se v tomto případě s největší pravděpodobností stalo," sdělil mluvčí policie.

"Používání, možná až zneužívání modrých majáků ze strany převozních sanitek vnímáme jako veliký problém," doplnil policejní mluvčí. "Při množství houkajících sanitek totiž ostatní účastníci silničního provozu časem nevěnují výstražným světlům až takovou pozornost. To výrazně stěžuje práci složkám integrovaného záchranného systému, tedy záchranářům, hasičům a policistům, kteří v danou chvíli spěchají k jednoznačně neodkladným událostem," uvedl.

Kdo je skutečně viníkem dopravní nehody, ale podle Hulana jednoznačně určí až další vyšetřování.