Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili dohodu o partnerství mezi EU a Kanadou, komunisté měli výhrady

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Praha - Sněmovna dnes vyslovila souhlas s ratifikací dohody o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou. Senát už ji schválil v březnu, Evropský parlament tak učinil v polovině února. Výhrady dnes měli komunisté.

Dohoda o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou obsahuje mimo jiné závazek obou stran přispívat k zamezení zbraní hromadného ničení. Budou mimo jiné uplatňovat systém kontrol vývozu zboží souvisejícího s těmito zbraněmi. Budou si také pravidelně vyměňovat informace o seznamech teroristů a pomáhat i dalším zemím s předcházením a odhalováním terorismu.

Obě strany budou také spolupracovat v boji proti organizované, hospodářské a finanční kriminalitě, padělání, pašování a nedovoleným transakcím. Společný postup se má týkat i zpětného získávání peněz a majetku z korupčního jednání. Další z bodů společného zájmu se týká například spolupráce při minimalizaci dopadu přírodních katastrof nebo katastrof způsobených člověkem.

Kanada je jedním z nejstarších a nejbližších partnerů Evropské unie. Vláda také poukazuje na mimořádné vazby ČR. V Kanadě žije druhá největší česká komunita na světě, a to podle odhadu až 150.000 lidí.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) před poslanci prohlásil, že hlasovat proti této smlouvě je proti zájmům ČR, její ekonomice a proti českým pracovním místům.

Smlouvu kritizoval poslanec KSČM Leo Luzar. Prohlásil, že je plná prázdných bezobsažných prohlášení. Zaorálek opáčil, že smlouva o partnerství je deklaratorní, akorát by nebylo dobré ji "shazovat" a tato deklarace má smysl, i když je obecná.

Nejde o obchodní dohodu CETA, kterou mají poslanci projednat také dnes, ale teprve v prvním čtení.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Lubomír Zaorálek Kanada Leo Luzar

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy