Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schvalování mise českých vojáků do Pobaltí bylo odloženo na středu

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha – Poslanecká sněmovna odložila schvalování mise českých vojáků do Pobaltí. Čeští vojáci tam mají být vysláni v rámci akce zvané posílená předsunutá přítomnost NATO, kterou aliance reaguje, jak uvádí, na ruskou hrozbu. S návrhem musí souhlasit také Senát, na programu jeho schůze je ve druhé polovině července.

Poslanci by se k tomuto bodu měli vrátit ve středu. Odročení navrhl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Podle kuloárových informací nebylo jisté, že se pro misi vysloví vzhledem k nižšímu počtu poslanců v sálu potřebných nejméně 101 členů dolní komory. Ve středu by mohla být mise prvním bodem jednání dolní komory.

Čeští vojáci by měli působit v Litvě a v Lotyšsku v rámci aliančních mnohonárodních bojových uskupení. Vláda má v plánu vyslat až 290 vojáků. V Litvě a v Lotyšku by měli působit celý příští rok a ještě v lednu následujícího roku. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jde o výraz solidarity a ochoty naplňovat princip kolektivní obrany.

Česká armáda by měla do Litvy vyslat až 250 vojáků v podobě mechanizované roty s obrněnými vozidly Pandur a ženijní čety, které doplní zdravotníci, četa palebné podpory a logistická jednotka. Uskupení povede Německo. Pod kanadským vedením se předpokládá přítomnost českých vojáků v Lotyšsku. Půjde o minometnou četu čítající až 40 vojáků. Mise vyjde ministerstvo obrany zhruba na 362 milionů korun.

V Litvě už čeští vojáci působili na začátku letošního roku v rámci společného cvičení zemí Visegrádu, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, a Pobaltí. V minulosti také hlídali čeští piloti vzdušný prostor pobaltských zemí. České stíhačky by se do ochrany pobaltského nebe měly znovu zapojit přespříští rok.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Armáda České Republiky Litva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy