Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 spojila síly u Bursíkem: Na kandidátce bude sedm členů strany LES

Bára Hrzánová a Martin Bursík
Bára Hrzánová a Martin Bursík
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na kandidátce TOP 09 pro podzimní volby do Sněmovny se objeví i sedm zástupců Liberálně ekologické strany (LES). Předseda LES Martin Bursík uvedl, že jeho strana nechce tříštit demokratické síly ve společnosti, a proto se rozhodla podpořit TOP 09.

"TOP 09 je konzervativní strana a ochrana životního prostředí pro příští generace je bytostně konzervativní téma, kterému jsme se vždycky v našem programu věnovali. Velmi rádi využijeme spolupráci se stranou, která v této oblasti disponuje velikým odborným potenciálem a navíc s námi sdílí společné hodnoty v ochraně parlamentní liberální demokracie a v zahraničněpolitickém směřování České republiky," řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zapojení sedmi zástupců LES na kandidátky TOP 09 podle něj není pouze symbolické. "Dnes není čas na tříštění demokratických sil. Každý hlas, který je připraven bojovat proti oligarchizaci, je hlas, který není symbolický," řekl Kalousek.

Bursík vidí TOP 09 jako programově nejbližší, ačkoli se jejich programy zcela nepřekrývají. "V tom nejpodstatnějším se shodneme," řekl však. "Máme za to, že v těchhle volbách jde o hodně. Rozhoduje se o tom, jestli obhájíme polistopadový politický vývoj. Jestli Česká republika si udrží a ještě posílí orientaci směrem na západ, posílí svoji pozici v Evropské unii a v NATO," uvedl.

Nejvýraznější zástupkyní LES na kandidátkách TOP 09 bude první místopředsedkyně ekologického uskupení Olga Sommerová. "Já jsem se ve svém životě přes 30 let snažila svými filmy upozorňovat na problémy společnosti a také jsem se jimi snažila bojovat proti nespravedlnosti," řekla. LES zařadí na kandidátky TOP 09 mimo jiné i exministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou, která bude na 12. místě v Ústeckém kraji. Naopak Bursík kandidovat nebude.

Témata:  TOP 09 LES Martin Bursík

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy