Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemáte doma nebezpečné misky z Číny? Uvolňují škodlivý formaldehyd

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před plastovými miskami z Číny, z nichž se při používání uvolňuje vysoké množství formaldehydu a melaminu. Na výrobek je dolepena bílá papírová etiketa s různými kódy výrobku včetně neexistujícího čárového (EAN) kódu.

Výrobek je zhruba sedm centimetrů vysoký o průměru 14,5 centimetru, je v béžové matné barvě s dekorem černých teček nebo pruhů. Podle laboratorních testů se z něj za běžného používání uvolňuje formaldehyd v množství 22,96 a 31,80 mg/kg. Limit uvedený pro tuto látku v nařízení evropské komise přitom činí 15 miligramů formaldehydu na kilogram.

Stejně tak byl u misky překročen limit pro melamin, který činí 2,5 miligramu na kilogram. Podle testů se z ní ale uvolňuje v množství 2,8 a 9,7 mg/kg.

Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce.

Dle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin – EFSA - ze dne 16. 4. 2010 (Scientific Opinion on Melamine in Food and Feed) může melamin způsobit poškození ledvin.

Témata:  zboží Ministerstvo zdravotnictví zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy