Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna v kalendáři: Dva dny týkající se 2. světové války budou označeny za významné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal změnu zákona o státních svátcích. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Seznam významných českých dnů se rozšíří o dva, které se vážou k událostem druhé světové války.

Významné dny mají spíše symbolický charakter. Na rozdíl od státních a jiných svátků jsou pracovními dny, pokud nepřipadají na víkend. V českém kalendáři bylo dosud 11 významných dnů, přímo ke druhé světové válce se vztahují tři z nich.

Nově by měl být 18. červen Dnem hrdinů druhého odboje, kteří se postavili nacismu. Druhý má připomenout vyhlazení takzvaného terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince v noci na 9. března 1944. Od příštího roku se také bude 10. června oficiálně připomínat nikoli vyhlazení Lidic nacisty, ale památka obětí tohoto zločinu.

Terezínský rodinný tábor byla zvláštní sekce vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince, do níž bylo z terezínského ghetta postupně v letech 1943 a 1944 deportováno zhruba 17.500 vězňů. Po vyklizení rodinného tábora bylo nacisty v noci na 9. března 1944 usmrceno všech 3791 tehdejších terezínských vězňů včetně žen a dětí, převážně československých Židů. Poslanec Robin Böhnisch (ČSSD) při projednávání ve Sněmovně uvedl, že to byla největší masová vražda československých občanů.

Den hrdinů druhého odboje má připadnout na výročí posledního boje sedmi československých parašutistů, kteří našli po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha úkryt v pražském pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje a řadu hodin vzdorovali mnohonásobné nacistické přesile. Tento boj je podle tvůrců novely "symbol nezlomnosti a ryzího hrdinství a vlastenectví".

Témata:  Miloš Zeman II. světová válka Lidice Kalendář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy