Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili návrh na častější odpočinek lodníků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sněmovna schválila vládní novelu zákona o vnitrozemské plavbě, která lodníkům přinese právo na častější odpočinek. Norma vychází z evropské směrnice, nyní míří do Senátu. Změna zákona má také usnadnit poskytování informací z tuzemského systému Říčních informačních služeb úřadům ostatních zemí EU.

Podle současné úpravy nemusí zaměstnavatel poskytovat lodníkům odpočinek každý týden, ale nejpozději po devíti týdnech, a to v rozsahu 315 hodin. Navrhovaná změna zákona pak zkracuje tuto dobu na 31 dnů, tedy zhruba na 4,5 týdne, a dobu pro odpočinek stanoví na 225 hodin. Lodník bude mít právo i na odpočinek mezi směnami, v případě nouzových situací bude mít ale provozovatel právo mu tento odpočinek zkrátit.

Jihočeský poslanec ODS Jan Zahradník uspěl s návrhem prodloužit Vltavskou vodní cestu zhruba o dva kilometry tak, aby turisté plující po Vltavě mohli svá plavidla ukotvit blíže centru Českých Budějovic. Zahradník poukazuje na to, že nyní musí turisté kotvit v přístavu zhruba čtyři kilometry od centra. Návrh má podle něj podporu jak města, tak Jihočeského kraje.

Poslanci schválili na návrh Jana Klána (KSČM) výjimku ze zákazu plavby při povodních pro plavidla Českého hydrometeorologického ústavu, která by tak mohla zabezpečovat předpovědní službu.

Sněmovna také podpořila návrh sociálního demokrata Jaroslava Foldyny, který má nově upravit právní postavení Ředitelství vodních cest. Ředitelství, které je nyní organizační složkou státu, se má stát státní příspěvkovou organizací. Má to mimo jiné zlepšit možnosti jejího financování. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) se všemi pozměňovacími návrhy souhlasil.

Témata:  lodní doprava Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákoník práce

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy